Una ruta sensorial per la Costa Daurada

Sota el cel estrellat, solcant les onades, caminant vora les vinyes, absorbint les aromes i embolcallats pel paisatge… Us proposem viure la Costa Daurada amb tots els sentits a través d’experiències que us descobriran l’essència del seu paisatge i de la seva gent.

parc astronomic prades

imatge: Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Iniciem aquesta ruta a l’interior de l’Alt Camp, al celler familiar Mas Vicenç, al municipi de Cabra del Camp, per caminar, literalment, entre vinyes. Podreu triar entre dos itineraris marcats, d’acord amb la distància i el temps que hi vulgueu destinar: 3,65 km o bé 1,60 km. Per cobrir el trajecte es pot practicar la marxa nòrdica o bé fer una passejada tradicional. En tots dos casos, a mig camí, topareu amb una sorpresa en forma de tast de vi.

Un cop al celler, podreu continuar experimentant sensacions, amb degustacions de vins, d’oli d’oliva i de fruita seca; coneixereu la historia i els racons d’aquestes instal·lacions familiars de llarga tradició; absorbireu aromes, la filosofia i el tarannà d’aquest intercanvi entre l’activitat humana i una terra generosa que ens regala els seus fruits.

Una nit màgica

La nit que proposem a la Costa Daurada no serà fàcil d’oblidar, perquè us durà fins a més de mil metres d’altura, sota les estrelles, al cor de les Muntanyes de Prades i sota un dels cels més nets d’Europa.

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, una iniciativa de l’entitat Astroprades i l’ajuntament de la vila, permet viure una experiència astronòmica nocturna al mirador astronòmic de Sant Roc. Aquí podreu observar les constel·lacions i conèixer la mitologia que les envolta amb telescopis automatitzats i un recorregut comentat i guiat amb làser verd. Una experiència excepcional al costat de les ermites de Prades, a 1.103 m sobre el nivell del mar i en un indret emblemàtic.

Les condicions d’estabilitat del cel i de la imatge, foscor, climatologia i orografia fan que aquesta sigui una àrea única, mereixedora del certificat de destinació turística Starlight.

Amb la llum del dia podreu anar fins al cor del Parc Natural de la Serra de Montsant, entre cingles i roques esculpides pel riu. Una ruta a peu per la coneguda com a “vall del silenci” convida al recolliment personal enmig d’un escenari natural que els ermitans van adoptar com a llar.

Ermita Sant Bartomeu

imatge: Ermita de Sant Bartomeu – turismepriorat.org

Des d’Ulldemolins, al Priorat, i amb l’ermita de Sant Antoni com a punt de partida, us podreu dirigir per un camí ben marcat fins a les Cadolles Fondes, unes basses esculpides a la roca per l’acció de l’aigua, tot recorrent el Congost de Fra Guerau. Aquest enclavament pren el nom de l’ermità que hi va viure, en una balma propera al riu, durant l’edat mitjana, al costat de la qual actualment es dreça l’ermita romànica de Sant Bartomeu.

Per arribar a l’ermita, el trajecte travessa el riu per un pont suspès i deixa enrere una vegetació canviant on es pot sentir la remor de l’aigua banyant les pedres i els ocells, els únics sons que trenquen el silenci poderós de la vall d’aquest racó màgic de la serra de Montsant.

Final amb gust de mar

La nostra ruta acabarà portant-vos de la muntanya al mar, des dels estels del cel i les roques de la serra de Montsant fins a les onades del Mediterrani i la seva fauna marina. Sentir la Costa Daurada és, també, notar la brisa mentre navegueu a mar obert.

El Nàutic Parc, amb instal·lacions i oferta al llarg de 95 km de litoral, us permetrà fer sortides en veler de dues, quatre o vuit hores, per gaudir d’una autèntica experiència marinera: sota el sol, ben a prop de la platja, aprenent les tècniques bàsiques de navegació amb un patró professional, explorant el fons marí amb un equip d’immersió o simplement gaudint de la vida a bord tot solcant les tranquil·les aigües del Mediterrani que banya la Costa Daurada.

Mil sabors per descobrir

calçots

Calçotades. Diu la tradició que les calçotades han de tenir la serra de Miramar de fons perquè és en aquest escenari de l’Alt Camp on va sorgir aquesta manifestació gastronòmica. El calçot de Valls i la seva salsa característica en són els protagonistes i converteixen aquesta cita culinària en tot un esdeveniment social.

Catedrals del vi. Coneix els cellers modernistes, les “catedrals del vi” de la Costa Daurada. Admira les joies arquitectòniques singulars que contenen el fruit d’una tradició agrícola que segueix ben viva i amb tota la seva autenticitat. Una àmplia oferta d’experiències t’esperen en aquests espais monumentals.

Font: Revista RACC