Entens la factura de la llum?

És important saber què et cobren, per poder adequar el teu consum i revisar que les factures siguin correctes. Però entens la factura de la llum? Què significa cada apartat? Em poden enganyar?

La factura de la llum de qualsevol companyia elèctrica pot ser complicada, però et mostrem detalladament cada apartat d’una factura d’Endesa:

factura de la llum

 1. Empresa contractada: Identificació de la companyia elèctrica que emet la teva factura.
 1. Dades de la factura: Imprescindible per fer qualsevol consulta. Trobaràs el número de la factura, l’import total a pagar, el període de temps facturat i les dates per abonar el càrrec. En el cas de no tenir-ho domiciliat et mostrarà la data límit per abonar el total facturat.
 1. Resum de la factura: És un dels punts importants on no entenem la majoria del que ens especifiquen. Trobarem un resum dels conceptes que et facturen amb l’import total facturat. Veurem l’import de la potència contractada, total de l’energia consumida, els impostos i lloguers d’equips amb el total de la factura, entre d’altres punts.
 1. Nom i adreça del titular del contracte: Simplement mostra les dades de qui rep la factura a abonar.
 1. Consum elèctric: Informació detallada sobre el consum elèctric utilitzat. Podrem veure el gràfic de l’evolució del consum, la lectura actual i anterior, així com el consum mitjà diari. Pots confirmar el preu regulat, sempre que no tinguis tarifa fixa, en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.
 1. Dades del contracte: En aquest apartat es recull tota la informació del servei contractual, com la informació del titular, l’adreça del subministrament, el tipus del contracte, peatge, potència…
 1. Dades de pagament: Si tens el pagament domiciliat t’apareixerà la data a partir de la que es realitzarà el càrrec en el teu número de compte facilitat a la companyia. Però si no ho tens domiciliat, veuràs un codi de barres per abonar-ho en una entitat bancària.
 1. Destinació de l’import facturat: A través d’un gràfic podràs veure la destinació de cada Euro.
 1. Especificació de la factura: Aclariment dels conceptes i imports facturats.
 1. Informació per al consumidor: Es comunica tot el referent al producte contractat i d’altres opcions de contractació. Si tens un comptador intel·ligent, en aquest apartat podràs informar-te de com realitzar les lectures.
 1. Avís sobre la teva electricitat: Agrupa tota la informació oficial sobre l’origen de l’energia i el seu impacte en el medi ambient.

Si vols entrar més detalladament en cada concepte per entendre la factura, et recomanem accedir a la descripció de com entendre la factura d’Endesa.

entendre la factura de la llum
És important que examinem i verifiquem la factura de la llum, a més, si volem estalviar electricitat solament hem d’implicar-nos en el procés. I també és important que controlem els següents temes:

 • Potència contractada: És la part fixa de la factura i el mínim que et cobrarà la companyia elèctrica. El cost que et cobraran surt de multiplicar els quilowatts contractats pels dies a facturar i pel preu per kW.
 • Energia consumida: És la quantitat d’electricitat que es consumeix i la part variable de la factura. Varia segons el consum, però també segons les subastes trimestrals per a fixar les tarifes.
 • Impost sobre l’electricitat: El fixa el govern espanyol i està destinat a inversió en energies renovables. Grava un 4,864% la suma de la potència contractada i l’energia consumida.
 • Lloguer d’equips: És el lloguer mensual del comptador de la llum. Acostuma a ser un import fix, que es multiplica pels dies a facturar.
 • IVA: S’aplica un 21% a la suma de tots els imports anteriors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *