Fórmula 1 al Circuit, ahir i avui
Fa 26 anys la F1 arribava de nou al nostre país gràcies a la construcció del Circuit de Barcelona-Catalunya, un projecte en què el RACC va tenir un paper clau. Any rere any el Club s’implica en l’organització d’aquesta competició que, des de 1991, no ha deixat d’evolucionar.
El 1991, el primer gran premi al Circuit de Barcelona-Catalunya ens va deixar una imatge icònica: el frec a frec entre Nigel Mansell (Williams) i Ayrton Senna (McLaren) a la recta principal, aixecant guspires i també passions entre un públic que es retrobava amb la F1 setze anys després del comiat de Montjuïc.
L’últim gran premi, l’any passat, va mostrar una escena tant o més memorable: la topada entre Lewis Hamilton i Nico Rosberg en la primera volta, que va treure del mig els dos Mercedes i, de retruc, va obrir la porta al primer triomf en la F1 del jove Max Verstappen (Red Bull), de només 18 anys.
El denominador comú entre aquestes dues accions és l’escenari que al llarg d’un quart de segle ha esdevingut un clàssic de la Fórmula 1 i de l’esport del motor en general. Més ben dit, un referent.
El traçat del Circuit va transformar la Fórmula 1. Els seus revolts llargs i ràpids, selectius i tècnics, eren el millor tapís per posar a prova el rendiment dels vehicles. I ho segueixen sent, fins al punt que, per segon any consecutiu, el Circuit acull en exclusiva tota la pretemporada de la competició en els Test Days.
Ras i curt, si el cotxe va bé a Montmeló, anirà bé a tot arreu. Tanmateix, aquesta reputació no es basa només en un traçat reeixit. També s’ha enfortit per l’afany innovador que des de sempre n’ha presidit la gestió, sobretot en l’àmbit de la seguretat. A tall d’exemple, el 2007 el Circuit va ser un dels primers del món a instal·lar les noves barreres de seguretat TecPro, un sistema d’alta tecnologia alternatiu al tradicional mur de pneumàtics.
Iniciatives com aquesta han contribuït a mantenir el Circuit en l’avantguarda europea. Una posició refermada per les xifres: l’any passat, l’ocupació de la instal·lació va arribar al 89%, és a dir, 328 dies. Si descomptem les jornades de vacances i les de manteniment, el resultat és que l’activitat pràcticament no s’hi atura mai.
Factor dinamitzador. El radi de l’acció dinamitzadora del Circuit va molt més enllà del recinte de Montmeló. L’activitat del Circuit incentiva nombroses iniciatives d’innovació d’un ampli teixit empresarial en la indústria de l’automòbil. L’últim exemple, el centre d’R+D que l’equip valencià de curses Campos Racing va obrir fa encara no un any a Montmeló. Allà s’ha dissenyat i desenvolupat un superesportiu elèctric per al fabricant xinès BAIC. No és casualitat que una de les novetats del calendari del Circuit sigui el campionat Electric GT, al novembre.
I és que ja fa temps que el foment de la sostenibilitat és un compromís ferm del Circuit. El 2008, va ser l’únic del món que va obtenir la certificació mediambiental ISO 14001. A partir d’aquí, l’ha renovat cada any, sempre perseguint noves fites en aquest àmbit.
Guardó ambiental. El 2015, el Circuit també es va convertir en el primer de F1 que rebia el guardó de nivell Excel·lència en sostenibilitat de l’institut FIA. Per si no n’hi hagués prou, a finals de gener el Circuit va rebre el premi a la sostenibilitat mediambiental de la Federació Espanyola d’Automobilisme (RFEdA). A mitjà termini, l’objectiu és fer del Circuit el primer del món amb petjada zero de CO2.
Si el Circuit, com els bons vins, ha millorat notablement amb els anys, es pot dir el mateix de la tecnologia dels bòlids.
Les curses han estimulat un progrés accelerat: ara els cotxes de F1 consumeixen si fa no fa la meitat de combustible que un quart de segle enrere, però entregant un 30% més de potència.
Aquestes dades il·lustren els esforços per fer més sostenible la competició i augmentar-ne la rellevància per a la indústria de l’automoció. Un camí en el qual el Circuit ha estat un company incondicional i apreciat durant més de 25 anys, oferint, de passada, un grandiós espectacle.
Font: Revista RACC Març 2017
Durant 5 anys hem estat anant als GP de Catalunya, aquest any malauradament no hi podrem ser. Estic d’acord amb els co-socis que se senten discriminats per no tenir facebook, el sorteig hauria de ser per tots els socis. I també demano una rebaixa de la quota pels que no tinguin facebook.
Personalment no pertanyo a cap red social i no tinc l’intenció de fer-ho.
Coincideixo en que existeixen moltes altres alternatives mes comunes per realitzar un sorteix i especialment tenin en compte el ventall d’edats d’els socis del RACC.
Jo tampoc tinc ni vull Facebook, però si vull una entrada!!!
Que puc fer?
El RACC discriminant als Socis que no tenim o no volem Facebook. Molt impropi per una entitat com aquesta. Com no podem accedir al sorteig, ens faran descompte en la quota?
penso igual que vosaltres,així no tenim dret al sorteig? quina passada
com m’AGRADA que el RACC ens faci partícips de les coses dle motor.
salut i gas
Tot lo que el RACC possa la seva intenció son acerts. M’agradaria anar al Circuit de Catalunya i veure la cursa de la Formula 1.
si som socis i no tenim facebook QUE’???????
No se veure el DIA del Gran Premi….
Crec que si quan es tranquen els semafors es tanques la telemetría, es a dir que l’unic gestor del cotejo fos el pilot, la emosió pujaría de to, sent verdaderamente una cursa d’homes i no de tecnología
Todo aquello donde el RACC pone su intención son aciertos y como no sería igual en el Circuit de Catalunya, lo visite hace dos años y está precioso. Me gustaría poder disfrutar de ver una carrera, a ver si tengo suerte.
Crec que s’hauria de promocionar tots el cursos que es fan, com conduccio segura, 4X4,conduccio extrema, etc. etc.
Mes regals directes als socia, com les entrades al campeonato F1
No tinc ni vull Facebook. que puc fer ???
Només facebook?. Quin greuge comparatiu!!!!!!!.
Perqué facebook? No el tinc ni el vull, soc soci itinc dret a tenir las mateixes oportunitas
Com sempre el marketing es enganyos. No hi ha dret que com soci que pagues una quota durant molts anys, et facin “ofertes” supeditades a altres condicionants.
Per això millor no feu res i no ens feu perdre el temps
Completamente de acuerdo con todas las opinones que para acceder al sorteo tiene que ser através de Facebook. No lo entiendo.
Penso com Juan Antonio,pro jo no vull facebook .es esta exposat a que sapiguen masas coasa de mi,per experiencias de colegas de vegades penxen cosas que poden amargarte la vida,al el correo ja en tindria de haverni prou.
Mira Juan Antonio, jo també sóc sòcia i fa temps que ho penso això. I Twiter? I mail? I un enllaç a la mateixa web com aquí, que podem comentar?
Un enllaç a la web estaria força correcte.
Per cobrar la quota no cal tenir facebook, oi?
Sóc soci del RACC i resulta que no puc accedir-hi a guanyar les entrades per la F1 al circuit per que no tinc facebook? Ho trobu totalment injust!
Hola, Trobo desencertat el fet de no poder participar al sorteig pel fet de no tenir facebook. Som socis tota la família i crec que això suposa un greuge comparatiu.
Reviseu aquests detalls, sisplau.
Gràcies
Bones! Soc soci del racc i no puc obtar a les entrades per anar a veure la F1 al circuit per que no tinc facebook? Ho trobu bastan injust!
Els del RACC som una canya!!! 🙂
i si no vol tindre Facebook ?
fa més de vint anys que no he pogut anar al Circuit de Catalunya tot i que em faria molta il·lusió, però no em puc permetre aquest dispendi.
el circuit.un gran espectacle.
Vagis on vagis el RACC és amb tu!
Gràcies a l’esforç del RACC i de la Generalitat, avui en dia disposem d’un dels millors circuits del món!!!
Ha estat molt util la explicacio feta. Moltes gracies
El circuit es RACC y el RACC som tots els socis