En quins països europeus està prohibit conduir amb xancletes?

La resposta a la pregunta del títol és senzilla: cap codi de circulació dels principals països europeus prohibeix explícitament conduir amb xancletes. Això vol dir que no ens poden multar? No! En aquest cas –igual que en altres situacions relacionades amb la vestimenta, la postura o l’actitud al volant–, el matís de l’”explícitament” és fonamental…

Possible multa d’entre 80 i 200 euros a Espanya

La normativa espanyola serveix d’exemple, extrapolable a la majoria de països del nostre entorn, per aclarir dubtes sobre aquesta qüestió. Efectivament, el Reglament General de Circulació no parla específicament de la vestimenta al volant. Però l’article 18 sobre “Altres obligacions del conductor” indica que el conductor “està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l’atenció permanent a la conducció. (…) Per aconseguir-ho, ha de tenir cura especialment de mantenir la posició adequada i que la mantinguin els altres passatgers”.

Basant-se en aquest article, tant la Direcció General de Trànsit (DGT) com la Guàrdia Civil han explicat que un agent de l’autoritat podria denunciar un conductor si considera que el seu calçat limita la velocitat de moviment. Així ho ha indicat la DGT en el seu article “Em multen per conduir amb el colze fora?” o la Guàrdia Civil en diverses notificacions al seu Twitter. Si l’agent decideix multar, la sanció podria implicar la pèrdua de tres punts del permís i una multa de 80 a 200 euros. Per cert, passaria el mateix per conduir amb talons o, per exemple, sense samarreta.

Europa també multa

Els dubtes sobre la prohibició o no de circular amb xancletes es repeteix, amb l’arribada de l’estiu, en molts països europeus. Com dèiem al principi, les conclusions són més o menys les mateixes que en el cas d’Espanya. No es prohibeix explícitament, però es pot arribar a multar, si un agent considera que posa en risc la pròpia seguretat o la dels altres. Vegem-ne alguns casos…

  • El Regne Unit compta amb un punt del seu Codi de Carreteres que recull que el conductor ha de fer servir “calçat i roba que no li impedeixin utilitzar els controls de forma correcta”. Com han publicat en les últimes setmanes mitjans de comunicació com The Guardian o The Sun, fer servir calçat inadequat pot comportar una multa de fins a 5.000 lliures (5.500 euros).
  • França, amb una normativa molt similar a l’espanyola, pot arribar a posar multes de fins a 150 euros. Tot i que sense pèrdua de punts del permís.
  • Portugal: davant els dubtes existents, la Polícia de Segurança Pública va publicar l’any passat un missatge al seu Facebook indicant que no està prohibit conduir amb xancletes, tot i que alhora feia una crida perquè s’evitin situacions que puguin dificultar la conducció.

El mateix cas que a Portugal o Espanya es dóna en països com Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Finlàndia, Hongria, Itàlia, Noruega, Països Baixos, República Txeca –els conductors professionals sí que han de portar un calçat adequat– o Suïssa.

Cal també tenir en compte les conseqüències de conduir amb calçat inadequat en cas d’accident. A l’hora d’establir la causa i la responsabilitat, es pot veure reflectida en les cobertures de la pòlissa d’assegurances.

En qualsevol cas, com sempre que parlem de seguretat viària, hem de posar per davant la reducció del risc i de qualsevol element susceptible de provocar un accident. Per això, estigui o no penalitzat, sembla que conduir amb xancletes no és la millor idea.

Comentaris
  1. JOSEP PONS CASADESUS

    Molt d’acord amb això… Ara bé, una pregunta :i si degut a l’estat de la via tu tens un accident – incident, circulant amb bici per un voral ple de gravilla, a qui s’ha de reclamar? Jo ja he enviat reclamacions al Consell comarcal i res de res. Per què el RAC que té més influències no fa alguna gestió? Hi ha molta circulació de bicis durant l’estiu sobretot i han de circular pel mig amb el conseqüent perill per tothom… Seria molt fàcil mantenir els vorals nets amb els medis de neteja actuals… Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *