Saps què és “l’efecte túnel”?

Sabies què la velocitat a la qual circulem condiciona substancialment la nostra capacitat de visió? Encara que molts conductors no són conscients d’això, com major és la velocitat a la qual conduïm, menor és el nostre camp de visió i, en conseqüència, també disminueix la capacitat de detectar riscos i de reaccionar.

efecte túnel

L’explicació és senzilla. Quan conduïm, passem al costat de les coses i les persones a major velocitat, i la nostra visió solament és capaç de percebre’ls de forma més dispersa. Com més gran és aquesta velocitat, més difuses són aquestes imatges, i a la pràctica, solament tenim una visió nítida i clara del que tenim just davant però no de l’entorn. Això és el que es coneix com a “efecte túnel”.

Per fer-nos una idea, si l’angle de visió a velocitat reduïda és de 104º, en circular a 65 Km/h, aquest es redueix a 70º, i a 150 Km/h, solament podem veure clarament allò que es trobi en un angle de visió de 18º. Tot el que quedi fora d’aquest petit angle, se’ns escapa.

Velocitat i visió de l'efecte túnet de la DGT

A aquesta visió reduïda, se li sumen altres factors psicològics que converteixen l’excés de velocitat en un gran risc. Tal com informa la Direcció general de trànsit (DGT), córrer massa al volant pot suposar una major activació i, en conseqüència major fatiga, més possibilitats de distracció i respostes emocionals vinculades a l’estrès i no a una valoració objectiva del perill.

Tingues-ho en compte: l’efecte túnel, i el que comporta, solament poden evitar-se circulant a una velocitat moderada.

Creativitat: DGT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *