RACC Infotransit també alerta sobre “conductors kamikazes”

Els “conductors kamikazes” són aquells que circulen en sentit contrari en una via, amb un risc molt elevat de xoc frontal amb els vehicles que circulen correctament. Les conseqüències d’aquests accidents són especialment greus a les autopistes i les autovies, a causa de l’elevada velocitat a la qual s’hi circula.

Una confusió més habitual del que sembla

Encara que pugui semblar una situació extraordinària, les dades indiquen que no és estrany que un conductor es confongui, prengui un desviament equivocat i circuli en sentit contrari durant una estona sense adonar-se’n. És una confusió que pot donar-se especialment de nit i amb males condicions meteorològiques. Una altra vegada, el consum d’alcohol apareix com un factor de risc clau: en més d’un 50% de casos, els “conductors kamikazes” presenten índexs d’alcoholèmia elevats.

Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), entre el 2014 i el 2018 es va registrar a Espanya una mitjana de 17 accidents frontals anuals a les autopistes i les autovies per situacions de “conductors kamikazes”. Aquests accidents van provocar una mitjana de 10 morts i 12 ferits greus a l’any. En el conjunt d’Europa es produeixen uns 4.500 accidents d’aquesta mena cada any.

Avís només en 10 segons

Com dèiem, aquestes situacions tenen un risc molt elevat de provocar un accident greu a les autopistes i les autovies. Davant d’aquesta situació, la tecnologia torna a convertir-se en la millor aliada per intentar prevenir aquest risc i continuar contribuint a la reducció de morts i ferits a les carreteres. L’app gratuïta RACC Infotransit ha incorporat la solució Wrong-way Driver Warning de Bosch, basada en el núvol i amb una doble funció:

  • Avisar els conductors de la presència d’un “conductor kamikaze” a la via per on circulen, perquè extremin la precaució.
  • Avisar el “conductor kamikaze” que està circulant en direcció contrària i recordar-li els passos a seguir: aturar-se al voral, senyalitzar la posició del vehicle, situar-se fora de la calçada amb l’armilla reflectant i trucar al 112.

Per detectar si un vehicle circula en direcció contrària, el sistema compara els moviments reals del vehicle amb la direcció permesa de la via a la zona d’entrada a l’autopista o autovia. Si els dos blocs d’informació no coincideixen, RACC Infotransit emet un avís visual i acústic als usuaris de la via i al “conductor kamikaze” mateix. L’advertència es genera en només 10 segons, cosa que pot ser fonamental per evitar un xoc.

RACC Infotransit, l’aplicació de trànsit més completa

L’advertència al conductor que va en sentit contrari ja està disponible a 25 països europeus i està integrada en diverses aplicacions de navegació i d’emissores de ràdio. Des del 2020 està disponible a Espanya gràcies a la seva incorporació a RACC Infotransit, l’aplicació gratuïta del RACC que ja compta amb més de 330.000 usuaris. Entre les nombroses funcions de RACC Infotransit també hi ha la d’evitar embussos, saber on són els radars fixos de velocitat, localitzar les gasolineres més properes i contactar amb l’assistència del RACC en cas d’avaria.

Per gaudir d’aquesta nova funció, només s’ha de descarregar l’aplicació RACC Infotransit i activar l’opció “Sentit contrari” (disponible per a Android).

Deja un comentario

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *