Noves tecnologies per prevenir les distraccions

Gairebé la meitat dels accidents es deuen directament o indirectament a les distraccions. La xifra ha anat a l’alça per la utilització indeguda del mòbil, i convindria que et baixessis alguna de les app gratuïtes per evitar la temptació mentre condueixes. Les noves tecnologies t’ajudaran, però no has de perdre de vista les distraccions de tota la vida.

Fins que no es generalitzi la conducció autònoma, cosa que trigarà anys, aquestes són algunes de les solucions tecnològiques que pots trobar ja a molts cotxes nous. Però això no vol dir que et puguis relaxar gens, perquè tu ets el màxim responsable.

Noves tecnologies per a la conducció:

Control per veu: Ha anat millorant fins al punt que pots donar ordres de gairebé totes les funcions del cotxe sense tocar la pantalla i així seguir atent a la conducció. Alguns sistemes nous, només dient, per exemple, “tinc gana” et busquen restaurants propers i fins i tot et donen la valoració de cadascun.

noves tecnologies SYNC

Visualització frontal: Alguns cotxes d’alta gamma ja disposen del display de projecció sobre el parabrisa. Sense apartar la vista de la via i mantenint les mans al volant, tens la informació de la velocitat a què vas i a quina pots anar, indicacions del navegador o avís de frenada, entre altres. Ja el pots gaudir fins i tot en cotxes nous més assequibles o instal·lar-lo a l’actual.

visio-frontal

Frenada d’emergència autònoma: Un estudi del RACC va concloure que si tots els vehicles lleugers la portessin incorporada, les morts es reduirien en un 17,4%. Els sensors detecten si no reacciones a temps davant d’un vehicle, vianant o ciclista, emeten un senyal acústic i frenen de manera autònoma si cal, a la carretera i a la ciutat.

Noves tecnologies. Frenada d'emergència autònoma.

Frenada a les interseccions: A les cruïlles has d’estar atent a moltes coses alhora i és una de les situacions més perilloses. Basada en la frenada autònoma però més evolucionada, mitjançant sensors i una càmera el cotxe detecta no només el que tens davant sinó també als laterals, i si cal reacciona. Aquestes noves tecnologies segueixen evolucionant amb la detecció dels semàfors.

Frenada a les interseccions

Control de creuer adaptatiu: A molts cotxes ja pots decidir la velocitat fixa a la qual vols anar (per autopista o autovia i sempre dins dels límits), amb el control adaptatiu a més si hi ha un vehicle davant frena i manté la distància necessària.

Control de creuer adaptatiu

Manteniment del carril: Si surts del carril per distracció, et dóna un avís amb una vibració al volant i un missatge al quadre de comandament, acústic o visual. Aquest és el més senzill, però els sofisticats fins i tot corregeixen la direcció per mantenir-te entre les línies blanques i ja en podem veure alguns que t’ajuden si ets a punt de sortir de la carretera.

Manteniment del carril

Detecció de fatiga i estrès: La fatiga i l’estrès són aliats de les distraccions; per detectar-los, ara els vehicles ja poden analitzar els nivells de cansament i atenció. El sistema detecta si no mous el volant durant una estona o si fas moviments ràpids i bruscos poc normals, aleshores t’alerta i fins i tot arriba a aturar el vehicle.

Però el futur ja és aquí i aviat s’implantaran noves tecnologies que ens facilitaran la vida. Els detectors que analitzen els gestos i les faccions gràcies a sensors situats al tauler de control que segueixen el moviment dels ulls, són un exemple.

Fins i tot ja està avançat el sistema de Monitorització d’ones cerebrals, que detecta les ones cerebrals a través de les mans amb sensors integrats al volant o al seient.

Detecció de fatiga i estrès

Podràs trobar totes aquestes novetats destinades a augmentar la seguretat al volant al SalóRACC que se celebrarà del 9 al 13 d’octubre a l’Av. Diagonal de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *