Es prohibirà fumar al cotxe?

La prohibició de fumar al cotxe és una de les qüestions relacionades amb la mobilitat que es converteixen periòdicament en temes de debat social, com ho va ser al seu dia la prohibició de fer servir el telèfon mòbil o ho són encara les modificacions en els límits de velocitat.

Malgrat tot, aquesta qüestió compta amb la particularitat afegida que el debat integra dos aspectes de gran impacte: la seguretat viària i la salut. A hores d’ara, no s’ha promulgat a Espanya ni a Catalunya cap normativa que prohibeixi fumar al cotxe, ni s’ha anunciat la intenció definitiva de fer-ho, de manera que –per ara– ens hem de limitar al repàs de l’hemeroteca dels darrers mesos per veure la posició de les administracions.

Salut i seguretat viària

El debat actual va començar el maig del 2019, quan la ministra de Salut va reconèixer que era una de les mesures que s’estaven estudiant en del pla global contra el tabaquisme. Més contundent es va mostrar uns dies després la Conselleria de Salut de la Generalitat, quan va afirmar que impulsaria una nova llei d’addiccions per reduir l’impacte del consum del tabac. Segons va recollir la Conselleria en el seu Twitter, la prohibició s’estendria a “instal·lacions esportives a l’aire lliure, l’exterior de les parades de transport públic i els vehicles privats”, una intenció corroborada el 8 d’octubre d’aquest 2019 durant la presentació d’una campanya contra el tabac adreçada a joves.

Com es pot veure, la prohibició s’impulsa principalment des dels respectius departaments de salut. Aleshores, què opinen els responsables de trànsit i seguretat viària? El màxim responsable de la Direcció General de Trànsit, Pere Navarro, ha afirmat que el seu departament no estudia aquesta mesura però que donaria suport a qualsevol decisió en aquest sentit per part de Sanitat. Alhora, va recordar que fumar al volant és “perillosíssim”.

Què en diu la normativa actual?

Aquest “perill” està vinculat principalment a les distraccions que generen totes les accions relacionades amb manipular una cigarreta i un encenedor al cotxe, a més del risc d’agafar el volant amb una sola mà o de la possibilitat que el fum vagi als ulls . Com hem dit, la normativa actual no prohibeix fumar al cotxe, però l’article 18 del Reglament General de Circulació recull que “el conductor d’un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l’atenció permanent a la conducció “.

Segons aquest punt, es podria sancionar un conductor per fumar al cotxe, si els agents consideren que posa en risc la seva pròpia seguretat o la dels altres. Es tracta del mateix cas, per exemple, que conduir amb xancletes, entre altres.

Com es prohibiria fumar al cotxe?

Les administracions no han donat pistes sobre com s’aplicaria una suposada prohibició, però sí que pot analitzar-se què passa en altres països. L’opció més estesa és la prohibició en el cas que en el vehicle viatgin menors. Això és el que passa, per exemple, al Regne Unit, a França, a Austràlia o en alguns estats dels Estats Units. Alguns afegeixen, a més a més, la prohibició en el cas que hi viatgin embarassades.

A Espanya, l’enquesta del 2019 de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) assenyala que més d’un 86% de persones estaria d’acord en la prohibició si es viatja amb menors, un percentatge nou punts superior al registrat en l’anterior edició de l’enquesta del 2018. Per contra, les persones partidàries de prohibir-ho en qualsevol circumstància han baixat d’un 60,8% a un 54,2%.

El debat continua obert…

Comentaris
  1. IPM

    A mes de el que he vist comentat, qualsevol espurna que provingui de la cigarreta, pot ocsionar que el conductor faci encara que de forma de reflexe involuntari una manobra, que el pot fer donar un cop de volant,de manera que es pot generar un accident lleu o greu en funció de la velocitat i de la via per on es circuli. Cada vegada es mes necesari una atenció màxima en la conducció, ens hi juguem la vida nostre i la dels altres que en tenen cap culpa.
    Accepto que els fumadors fumin, jo no ho soc, però cal ser prudents, en el vehicle cadria evitar-ho, tan mateix el telèfon mobil.

  2. David Solà

    Al volant cap distracció!!! Tambe cal dir que es molt desagradable

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *