A quina distància ens veu un cotxe en sentit contrari?

La visibilitat a la carretera és un factor decisiu a l’hora de conduir amb seguretat. La resposta a la pregunta del titular en cas que circulem de dia —deixem la conducció nocturna per a una altra ocasió— depèn de diversos factors; principalment, la llum natural en cada moment del dia, el color del vehicle, les condicions meteorològiques, la velocitat a què circulem i si portem o no encesos els llums. Tot això sense tenir en compte, a més, el grau d’atenció del conductor.

Les conseqüències d’una mala visibilitat —recordem aquella norma d’or en la conducció del “veure i ser vist”— són clares: a menor distància, menor temps de reacció davant de qualsevol contratemps. O, en altres paraules, a menor distància, major risc de patir una col·lisió; especialment a les carreteres sense mitjana de separació, que concentren el major percentatge d’accidents a Espanya.

Un estudi del Departament de Seguretat Passiva de l’IDIADA per a la DGT va intentar donar resposta a la nostra pregunta en tres moments del dia, amb cotxes de diferent color i amb la variable clau dels llums encesos o no. Els principals resultats es recullen en la següent infografia:

Distàncies de visibilitat de cotxes a la carretera

Font: revista Tráfico (DGT)

Al costat de les conclusions més evidents —per exemple, la visibilitat d’un cotxe negre és molt menor i les millors condicions s’assoleixen a migdia—, se’n deriva un consell clau: circular amb els llums encesos assegura, independentment del color del vehicle o del moment del dia, que siguem visibles per a la resta d’usuaris.

D’aquí l’obligatorietat, imposada per una directiva europea el 2011, que tots els cotxes nous i les furgonetes petites de transport matriculades a la Unió Europea (UE) s’instal·lin de sèrie llums de conducció diürnes (LCD o, en les seves sigles en anglès, “DRL”). En cas de no disposar d’LCD, es recomana l’ús de les llums d’encreuament a qualsevol moment del dia i, molt especialment, durant els mesos d’hivern. Segons la DGT, l’ús dels llums durant el dia aconseguiria reduir un 10% el nombre de morts, un percentatge gens menyspreable amb un gest tan senzill.

Cal recordar que, a Espanya, l’ús de llums d’encreuament en turismes és obligatori en les següents situacions:

  • De nit, a totes les vies.
  • Als túnels, carrils reversibles, carrils addicionals i carrils habilitats per circular en sentit contrari.
  • A les vies amb boira, pluja abundant, nevada o núvols de pols o fum.

Per això, a més de mantenir els llums encesos, recorda revisar també que tant els llums com els fars es trobin en bon estat.

Creativitat: Ferran Morales

Sense respostes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *