10 trucs per evitar el cop de calor al cotxe

La calor al cotxe a l’estiu pot arribar a ser un risc evident de salut per a conductors i acompanyants. Us deixem algunes recomanacions per evitar que el cop de calor vagi a més.

Evita esperes innecessàries dins del cotxe

Intenta estar el menor temps possible dins d’un vehicle parat que estigui exposat directament al sol. L’interior del vehicle pot arribar a aconseguir 55º amb una irradiació directa d’estiu si la temperatura exterior és de 35º. Una exposició contínua a temperatures per sobre dels 40º pot fer que l’habilitat del cos de compensar la temperatura corporal es vegi afectada, produint marejos.

Els nens són particularment vulnerables

En situacions extremes de temperatura: a causa del seu menor desenvolupament de l’aparell respiratori, són més vulnerables als cops de calor. Sota cap concepte deixar tancat un menor dins del vehicle: la temperatura pot incrementar-se en 10 graus en qüestió de pocs minuts.

Els animals també sofreixen el cop de calor

Les mascotes també són molt vulnerables a les temperatures extremes a l’interior d’un vehicle, ja que a diferència de les persones no disposen del mecanisme de sudoració per refrigerar el seu cos.

Posa el para-sol en aparcar

Un para-sol col·locat de forma correcta al parabrisa del vehicle pot reduir de forma significativa la temperatura del quadre de comandament. De la mateixa manera, el para-sol ajuda al fet que la temperatura interior del vehicle sigui, com a mínim, 11º menor que si no la utilitzem.

Vigilar amb el canvi de marxes, volant, quadre de comandament…

Protegeix-te de les cremades a la pell. Els danys a la pell poden ocórrer a partir d’una temperatura de 45º. Els elements interns d’un vehicle com són el quadre de comandament, els seients, el volant o el canvi de marxes poden arribar a temperatures properes als 80º si no estan protegits amb para-sol.

El mite de les finestretes mig obertes

Deixar les finestres una mica obertes en un vehicle estacionat sota l’exposició solar, no és suficient per mantenir l’interior del vehicle fresc, ja que només genera una diferència de temperatura de 2º respecte el fet de deixar les finestretes tancades.

Allunya’t de la pintura negra

Pensa’t bé el color del vehicle abans de comprar-lo. La pintura negra absorbeix calor fins a aconseguir 20º més que la pintura blanca.

Ventila abans d’entrar

Pren-te el teu temps abans de començar el viatge. Obre totes les portes del vehicle i permet que circuli aire fresc durant uns minuts abans d’entrar. Això ajudarà a evitar les altes temperatures durant el viatge.

Utilitzar correctament l’aire condicionat

Abans de fer ús de l’aire condicionat, es recomana treure l’aire calent dels conductes de refrigeració del vehicle utilitzant el ventilador del cotxe durant un minut. Fent això, millorarà el funcionament de l’aire condicionat, alhora que s’allargarà la vida útil del mateix.

No al fred calor!

Es recomana anar amb compte amb l’ús de l’aire condicionat. La diferència de temperatura entre un vehicle climatitzat i l’exterior no hauria de suposar un salt important de temperatura. Diferències significatives de la temperatura poden ocasionar refredats, així com malestar general al cos.

Comentaris
  1. Antoni Gómez

    Estic d’acord amb la Clara, per un costat.
    I per l’altre, quan proposarà el RACC de forma contundent la proposta de canviar o invertir el color “negre” dels taxis de Barcelona? Tot i amb aire condicionat és una bestiesa tenir el color negre “imposat” als taxis de Barcelona. El groc, és igual de visual i molt més “fred”. Espero la vostra proposta, donat que la meva veu és insignificant. 😉

  2. Clara Sandaran

    A l’apartat “El mite de les finestretes mig obertes” hi ha un “doncs” causal que fa mal als ulls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *