Quines motos puc conduir amb carnet de cotxe?

Les motos milloren la mobilitat del trànsit diari: no generen embussos com un cotxe i la seva versatilitat ens permet anar porta a porta, a part que contaminen menys, un gran problema a les grans ciutats. Existeix un sector de la població que no està disposada a treure’s el carnet de moto, ja sigui l’A2 o, posteriorment, l’A, per al qual els fabricants de motos s’han adaptat a la normativa vigent per crear motos que pugin conduir-se amb el carnet B de cotxe.

Els avantatges de la moto són molts i, a banda dels ja esmentats, podem sumar-li una menor inversió en la compra, menys consum i manteniment, a més d’una capacitat més gran per aparcar. Aspectes aquests en el trànsit diari ens estalviaran temps i diners i poden ser el que desequilibri la balança a favor d’un vehicle de dues rodes, o, com més endavant expliquem, de tres o quatre.

Quines motos puc conduir amb el carnet B?

Segons s’especifica al reglament general de conductors, una persona apta amb el carnet B en vigor i amb més de tres anys d’experiència pot conduir motos de classe A1. Això inclou ciclomotors –els inclosos en el carnet AM– i motos de fins a 125 cc amb una potència màxima d’11 kW (14,96 cv) i una relació pes/potència màxima de 0,1 kW/kg. Dins d’aquesta relació, és possible conduir escúters i tricicles de 125 cc i tricicles i quadricicles de més de 125 cc homologats. Òbviament, això també es pot aplicar a les motos elèctriques.

Avui en dia aquesta normativa inclou gairebé totes les motos de 125 cc del mercat, si bé existeixen alguns models d’anys enrere que sobrepassen els 11 kW i han de ser conduïts amb l’A2, un carnet limitat a 35 kW (48 cv) sense limitació de cilindrada. Cal tenir especial atenció en aquest aspecte, ja que si adquirim un vehicle que sobrepassi aquesta potència sense tenir el permís adequat, la sanció administrativa rondarà els 400 € i la retirada de 4 punts del permís de conduir.

Les motos de tres i quatre rodes de cilindrades més grans de 125 cc són una nova opció per als posseïdors del carnet B, ja que la categoria L5e és l’alternativa per a qui no desitgi treure’s un nou permís. Per a l’homologació en les citades categories, els vehicles hauran de disposar d’un pedal de fre que actuï sobre els dos eixos, amb intermitents que sobresurtin de la carrosseria i un fre de servei. Els vehicles de tres rodes simètriques hauran de tenir una cilindrada superior als 50 cc i una velocitat superior a 45 km/h.

Actualment, l’aparició de desenes de marques dedicades a la fabricació de motos adaptades al carnet B ens deixa una àmplia gamma de models per triar, des d’escúters, passant per motos de tipus més esportiu, o amb estils clàssics vintage que ens remunten a dècades anteriors. A més, les esmentades motos de tres i quatre rodes són una opció per a qui no tingui les habilitats necessàries per a la conducció d’una moto de dues, com ja us expliquem en aquesta prova amb dos dels models de Qooder.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *