Excepcions en la Zona de Baixes Emissions: dièsels anteriors al 2005 i gasolina d’abans del 2000

Tags:

És possible obtenir l’etiqueta mediambiental en casos especials, encara que per data de matriculació no correspongui.

L’entrada en vigor des d’aquest mes de gener de la Zona de Baixes Emissions té el propòsit de reduir en un 15% la contaminació de l’aire a Barcelona de cara al 2024, amb la reducció de la circulació de 125.000 vehicles, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona. 95 quilòmetres quadrats són l’àrea afectada, sent la Ronda Litoral i la Ronda de Dalt les úniques excepcions, i engloba una part o la totalitat d’alguns municipis de l’àrea metropolitana com l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Etiquetes contaminació cotxes

Com ja és sabut, la restricció afecta:

 • Els turismes de gasolina anteriors a Euro 3 (que corresponen majoritàriament als matriculats abans de gener del 2000) i els turismes dièsel anteriors a Euro 4 (que corresponen majoritàriament als matriculats abans de gener del 2006).
 • Les furgonetes, camions i autocars de moment gaudeixen d’una moratòria i no tindran restriccions fins el gener de 2021.
 • Les motos, els ciclomotors i els vehicles lleugers anteriors a Euro 2 (que corresponen majoritàriament als matriculats abans del 2003).

Però existeixen excepcions a la regla, com els vehicles dièsel matriculats abans del 2006 o gasolina anteriors al 2000 que poden tenir dret a l’obtenció de l’etiqueta ambiental de la DGT, encara que per matriculació no correspongui.

Això es deu al fet que alguns models dels fabricants es van avançar en el seu moment a la normativa, adaptant-s’hi amb anterioritat i complint ara els requisits per circular per la ZBE.

El problema principal és que, a l’hora d’emetre les etiquetes, únicament es va tenir en compte la data de matriculació dels vehicles –generalment coincident amb l’entrada en vigor de la norma Euro pertinent– i no la data d’adaptació d’alguns models de vehicle, un error assumit per la DGT i que està en fase de quantificació. Òbviament, els citats vehicles no consten com a etiquetats en la base de dades de la DGT  i, si es consulta, el resultat sempre serà negatiu.

DGT etiquetes contaminació

En aquests casos, la DGT recomana revisar la fitxa tècnica dels vehicles per comprovar si compleixen la normativa Euro que els permeti circular per la ZBE (Euro 4 per als dièsels i Euro 3 per als de gasolina en el cas dels turismes). En el supòsit que el vehicle compleixi la normativa, es podrà demanar l’etiqueta ambiental i el canvi de nivell d’emissions.

En el supòsit que no consti la normativa Euro en la fitxa tècnica, s’haurà de demanar un certificat al fabricant a través d’un concessionari de la marca, per saber sota quina normativa Euro està fabricat el motor del vehicle, i en el cas de complir-la, s’ha de passar una ITV sol·licitant una reforma simplificada de la fitxa tècnica del vehicle perquè quedi inclòs en la citada base de dades. Posteriorment caldrà demanar cita prèvia a la Prefectura Provincial de Trànsit per sol·licitar un duplicat de la fitxa que permeti la circulació.

Comentaris
 1. Jordi Vázquez Barceló

  L’article crec que no és totalment exacte.
  Us passo resposta de la DGT (10/1/2020) a una queixa meva sobre el tema, doncs el meu vehicle compleix EURO 4 segons el Ministerio de Indústria (Ficha técnica) però va matricular-se a finals del 2.005 i per tant la DGT no dona la etiqueta mediambiental a no ser que:
  “Si el titular del vehículo no está de acuerdo y tiene algún documento que acredite que los datos técnicos del vehículo son diferentes a los recogidos en nuestro Registro, debe acudir a cualquier Jefatura Provincial de Tráfico u Oficina Local (previa petición de cita) y solicitar la rectificación de datos, pero siempre con un certificado que acredite que su vehículo cumple con la normativa.”
  Quina necessitat hi ha de demanar un certificat al fabricant que et pot cobrar uns 200 € (Toyota) si el compliment de la normativa figura a la ficha técnica del vehicle?
  Totalment kafkià. Àfrica comença als Pirineus. Els ordinadors de la DGT i del Ministerio de Indústria no es comuniquen.
  Si voleu més aclariments envieu-me un Mail.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *