Per què es recomana contractar una assegurança de bicicleta?

A hores d’ara, resulta reiteratiu recordar que les bicicletes han guanyat milions d’usuaris en els últims anys i s’han convertit en un element imprescindible en la mobilitat urbana, sigui mitjançant l’ús de bicicletes de propietat com de serveis d’ús compartit. Un dels temes que sorgeixen habitualment quan es parla de la convivència de les bicicletes amb la resta d’usuaris és la necessitat o no de comptar amb una assegurança i en quins casos és recomanable.

Són obligatòries les assegurances de bicicleta?

La primera qüestió que cal respondre tracta de l’obligatorietat de tenir una assegurança de bicicleta, cosa que sí que passa amb els vehicles de motor. Malgrat que a vegades s’ha plantejat aquesta possibilitat, avui en dia no és obligatori tenir una assegurança de bicicleta. Excepte si es participa en curses esportives, per a les quals és obligatori comptar amb una llicència federativa.

Encara que les assegurances de bici no són obligatòries, la majoria de normatives municipals que en regulen l’ús les recomanen explícitament per garantir més protecció dels usuaris.

De què protegeixen?

Com en qualsevol assegurança d’una altra mena, les cobertures d’una assegurança de bicicleta varien molt en funció de l’opció triada i convé estudiar bé les diverses ofertes disponibles al mercat. Les principals cobertures són:

  • Responsabilitat civil: el principal motiu per contractar una assegurança de bici és la cobertura dels danys causats a un tercer en el cas de provocar un accident (convé revisar fins a quina quantitat límit). Aquesta cobertura s’acostuma a vincular a la cobertura d’assistència o protecció jurídica.
  • Assistència en viatge, amb la cobertura de, per exemple, les despeses de salvament i rescat en cas d’accident a la muntanya.
  • Assistència mecànica, amb reparació de la bicicleta per poder continuar el desplaçament.
  • Assistència sanitària: cobertura de les despeses mèdiques derivades d’un accident amb bicicleta, fins a la quantitat fixada. Algunes assegurances inclouen la cobertura de cirurgia plàstica i reparadora
  • Robatori de la bicicleta: acostuma a ser una cobertura opcional, especialment recomanable per a aquells usuaris que aparquen la bicicleta al carrer.

Quines opcions hi ha?

Juntament amb la contractació d’una assegurança privada, també es pot contractar una llicència ciclista federativa (per a ciclistes de competició o que participen en proves cicloturistes) o el carnet ciclista (dirigit específicament a ciclistes urbans), tots dos gestionats per les federacions de ciclisme de cada comunitat autònoma. També hi ha assegurances o llicències de dia, per a la cobertura específica quan es participa en una prova.

Estan assegurats els usuaris de serveis de bicicleta compartida?

Sí, el cost dels serveis de bicicleta compartida inclou com a mínim una assegurança que cobreix els danys a tercers. De tota manera, és convenient consultar el detall de les condicions de l’assegurança i els passos a seguir en cas de sinistre.

Quan es recomana una assegurança de bici?

Com ja hem dit, la majoria de normatives municipals recomanen la contractació d’una assegurança de bicicleta per evitar, especialment, els costos dels danys a tercers, que poden arribar a resultar els més abundants. Tot això, tenint en compte que hi ha opcions bastant assequibles, si es comparen amb una assegurança de cotxe o moto.

De tota manera, com qualsevol altra assegurança, sempre depèn de les circumstàncies personals de l’usuari (tipus de bicicleta, regularitat d’ús, aparcament, etc.).

En cas de dubte, es recomana consultar amb el servei RACC Bici.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *