Viatjar al Regne Unit després del Brexit. Què has de saber?

Ara que ja és oficial, hi ha moltes preguntes sobre què passarà a l’hora de viatjar al Regne Unit després del Brexit. La sortida es farà pas a pas durant aquest any, fins que surti definitivament, l’1 de gener del 2021. Mentrestant, són molts els dubtes que sorgeixen sobre aquesta transició i els canvis que comportarà l’adéu final.

Després d’alguns anys sentint parlar del Brexit, tots sabem més o menys què significa. Bàsicament, que el Regne Unit (format per Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord) va decidir, per referèndum, sortir de la Unió Europea, de la qual formava part des del 1951. El que no està tan clar és com afectarà els que viatgin pròximament a destinacions populars com Londres, Edimburg o Manchester: Serà necessari portar passaport? Quina documentació caldrà dur per llogar un cotxe? Caldrà visat?… Aquest són alguns dels dubtes que estan sortint aquests dies.

Què cal saber abans de viatjar al Regne Unit després del Brexit

Durant aquest any de transició, el turisme no notarà massa els efectes de la sortida, però per aclarir els dubtes repassarem quina documentació cal portar per viatjar al Regne Unit després del Brexit i tot el que cal saber per no tenir problemes d’entrada a país.

Documentació d’entrada al país a partir del 2020

El Regne Unit formava part de la Unió Europea, però mai no va formar part de l’espai Schengen (tractat signat per diversos països que permet la lliure circulació dels seus ciutadans sense passar per cap frontera), per la qual cosa no canviarà res per entrar al país.

Així doncs, qui viatgi al Regne Unit haurà de passar pel control fronterer i els ciutadans de la UE podran viatjar al Regne Unit indistintament amb el DNI o el passaport en vigor, igual com fins ara. A partir del 2021, quan es formalitzi el Brexit, això pot canviar i pot ser que tothom estigui obligat a portar el passaport per entrar al país.

Els viatgers d’altres nacionalitats sí que han de presentar obligatòriament el passaport i complir amb les condicions d’entrada específiques segons el seu país d’origen.

Targeta sanitària i assegurança de viatge per anar al Regne Unit

Una altra de les preguntes és sobre la targeta sanitària europea. Tots els membres de la UE tenen dret a rebre assistència mèdica en cas necessari, i durant aquest 2020 seguirà sent així.

Però amb la marxa del Regne Unit, i si no s’arriba a un acord específic sobre sanitat, la TSE ja no serà vàlida a partir del 2021, per la qual cosa si has de viatjar a Londres, per posar un exemple, l’any que ve et recomanem contractar una assistència en viatge amb àmplies cobertures mèdiques i de viatge.

El Brexit afecta en la moneda i els pagaments?

Al Regne Unit la moneda mai no ha estat l’euro, de manera que en aquest tema no canviarà res. Se seguirà utilitzant la lliura (£) com a moneda oficial.

Pel que fa als pagaments amb targeta, hauràs de consultar directament amb el teu banc les condicions per als pagaments fora de la Comunitat Econòmica Europea, per saber si s’apliquen comissions.

Carnet de conduir UE o internacional?

Per anar amb cotxe de lloguer pel Regne Unit, hem d’aclarir que per ara es pot circular amb el carnet de conduir de qualsevol país membre de la UE, però aquest és precisament un dels temes més complicats, per la qual cosa podria canviar i que fes falta tramitar el carnet de conduir internacional.

Què passa amb el roaming si viatges al Regne Unit després del Brexit

Sembla que les operadores britàniques mantindran l’acord de roaming gratuït amb les companyies de la UE. Això vol dir que els usuaris no es veuran afectats a l’hora d’utilitzar les seves dades mòbils a la destinació.

En resum, per ara no hi ha cap canvi important per viatjar a Regne Unit després del Brexit. A partir del 2021 –quan la sortida ja sigui efectivament– pot ser que tot canviï i és millor tornar-se a informar-se abans d’iniciar un viatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *