Vacances amb cotxe per Europa? Descobreix on fer benzina més barata

Tens previst passar les vacances amb un viatge en cotxe per Europa? Sens dubte, una de les principals despeses d’aquesta alternativa és el consum de combustible i hi ha diferències notables de preus entre països europeus. Aquestes diferències es deuen principalment a les diferents càrregues d’impostos que les administracions associen als carburants. Unes càrregues que difereixen per país però també, com sabem a Espanya, per comunitat autònoma o regió.

Per conèixer el preu mitjà dels carburants a cada país disposem de l’Oil Bulletin de la Comissió Europea, un document que s’actualitza setmanalment i recull els preus mitjans a tots els estats de la Unió. Vegem-ne un exemple amb les diferències entre els països més pròxims, sobre l’ actualització publicada el 21 de juliol del 2014.

Preus de Gasolina 95 a diferents països europeus

Preu mitjà de la gasolina 95 en euros/litre (impostos inclosos).

El preu mitjà més barat en gasolina 95 el tenim a Espanya, seguit de França i Portugal, dos dels països que acullen més viatgers espanyols. Els més cars serien Itàlia i Holanda. Així, per exemple, si la nostra ruta contempla recórrer França per arribar a Itàlia, valdrà la pena omplir el dipòsit abans de creuar la frontera: la diferència és de més de dos cèntims per litre…

En el cas del gasoil, tornem a estar d’enhorabona: França, Portugal i Espanya compten amb els preus mitjans més assequibles. El preu es dispara al Regne Unit, i Itàlia i Holanda tornen a aparèixer entre els més cars. En aquest cas, en la nostra imaginària ruta amb cotxe cap a Itàlia, França es converteix en la millor opció tant a l’anada com a la tornada: convé proveir-se de gasoil abans d’entrar a Espanya perquè els preus a les gasolineres franceses són lleugerament més baixos.

Preus del Gasoil a diferents països europeus

Preu mitjà del gasoil en euros/litre (impostos inclosos).

Insistim que aquests gràfics s’han realitzat amb una selecció de països i que l’Oil Bulletin de la Comissió Europea recull el llistat de tots els estats de la Unió.

Et quedes a Espanya? També hi ha diferències de preus…
Si en comptes de viatjar per Europa has preferit quedar-te a Espanya, el RACC també ha elaborat un informe que analitza les diferències de preus entre gasolineres de la costa i de l’interior. A més, inclou una classificació amb les deu gasolineres més barates de cadascuna de les províncies costaneres de l’Espanya peninsular. Consulta-ho aquí. L’estudi s’ha elaborat amb dades del juny del 2014, de manera que els preus poden no coincidir amb els que trobarem a les gasolineres durant les properes setmanes. Pot servir d’orientació, però les dades varien al llarg del temps.

I tu, t’informes del preu dels combustibles?
Motius per fer benzinaL’Oil Bulletin i l’estudi del RACC són un parell d’eines pràctiques per informar-nos del preu dels combustibles. També disposem d’altres serveis que permeten consultar la ubicació i, en molts casos, els preus de les gasolineres més properes. És el cas de RACC Infotransit, el portal d’informació del trànsit i serveis de mobilitat, que integra els preus oficials de cada gasolinera.

L’article Ens hi fixem prou a l’hora d’omplir el dipòsit del nostre vehicle?, publicat pel RACC, revela que els espanyols prestem poca atenció a aquesta informació, tot i que la despesa en combustible d’automoció és el més important a la nostra economia familiar: el 2013 cada espanyol va dedicar 533 euros a omplir el dipòsit del seu vehicle particular.

Si ens comparem amb els nostres veïns europeus veurem que som especialment despresos (o descuidats) en aquesta qüestió:

  • A l’hora de comprar un cotxe, el consum del vehicle és el sisè aspecte que més valorem per darrere de preu, marca, seguretat, manteniment i potència. A Europa, el consum és el tercer aspecte més valorat.
  • A l’hora de fer benzina, més d’un 50% esperem que el dipòsit estigui buit, cosa que redueix el marge de buscar una gasolinera més barata. I també som el país que dóna menys importància al preu a l’hora de triar una gasolinera.

Com veiem, qualsevol ocasió és bona per estalviar uns euros. Recorda que també els preus varien segons aspectes com el dia de la setmana o l’època de l’any, tal i com t’explicàvem aquí. Per a això, cal aprofitar adequadament els diversos canals d’informació que tenim al nostre abast.

Pensa, a més, que el teu estil de conducció també influeix en el consum de combustible. Si vols aprendre com estalviar fins a un 20% de combustible, tens a la teva disposició els cursos de conducció eficient del RACC.