Ulleres de sol: fas servir les adequades?

Polaritzades, fotocromàtiques, amb filtres foscos o clars…, l’oferta en ulleres de sol cada vegada és més variada. Però saps quines et convenen segons l’ús que els donis? T’expliquem les principals diferències entre unes i altres.

ulleres1

No és només una qüestió d’estètica

L’elecció de les ulleres de sol no s’ha de fer només tenint en compte si et queden bé o no. Una inadequada protecció, com la que ofereixen les que es venen als mercats i llocs ambulants, pot provocar danys a la còrnia, conjuntivitis i fins i tot afavorir l’aparició de trastorns com les cataractes. Per evitar-ho és bàsic que adquireixis unes ulleres de sol homologades: les reconeixeràs perquè totes inclouen un adhesiu rodó que informa sobre el compliment de la normativa europea de seguretat i qualitat.

A l’estiu, decanta’t per les de filtre 3

A l’adhesiu de les ulleres també apareix el número de filtre de les lents. Per a l’estiu el més adequat és el 3, que absorbeix els raigs UV entre un 82 i un 92% i que, per tant, protegeix els ulls de forma adequada en dies assolellats. Per als dies ennuvolats en pots utilitzar unes de filtre 2, que absorbeixen entre el 57 i el 82% dels raigs UV.

Pel que fa a l’elecció del color, és una qüestió més d’estètica i de preferència personal. El millor és que en provis més d’una i que triïs les que et facin sentir més a gust: les lents de tonalitats marrons, per exemple, potencien els contrastos i les verdes proporcionen una lluminositat més natural.

ulleres2

Com actuen les ulleres polaritzades?

Les lents polaritzades, a més, eliminen els reflexos dels raigs de sol sobre superfícies planes, com ara els que poden produir-se sobre l’aigua del mar o a la carretera. Les reconeixeràs per l’efecte mirall dels vidres i estan especialment recomanades per conduir, perquè redueixen el risc d’enlluernaments.

Un altre tipus d’ulleres a tenir molt en compte són les fotocromàtiques, que s’enfosqueixen o s’aclareixen en funció de les radiacions UV que reben. Poden ser-te molt útils en dies mig ennuvolats i també a la tarda, quan comença a fer-se fosc.

Finalment, recorda que davant de qualsevol dubte l’assistència sanitària del RACC ofereix un metge de guàrdia 24h.