Què és el ‘jet lag’? Claus per a prevenir-lo

El nostre organisme està acostumat a funcionar segons un horari determinat. Per això, viatjar a un país llunyà, amb un altre fus horari, pot provocar jet lag, que pot ser molt molest.

El trastorn d’horari (jet lag) s’origina quan el rellotge biològic intern ha d’adaptar-se a un nou horari en poc temps. Per exemple, si viatges de Barcelona a Nova York, restes sis hores. El teu cos, acostumat a l’horari europeu, pot fer que tinguis son a les sis de la tarda, o que l’endemà et despertis a les tres del matí. “El canvi d’horari causat pel viatge altera el cicle de son i vigília, i això pot originar cansament, irritabilitat, cefalea, insomni, indigestió i manca de concentració”, adverteixen des de la Societat Espanyola de Farmàcia Comunitària.

Les possibilitats de patir el trastorn d’horari augmenten a mesura que la diferència horària és més gran, sobretot si viatges cap a l’est (quan el rellotge s’avança). Sembla ser que el fet de sumar unes hores que en realitat no s’han viscut, pot alterar més el ritme circadiari.

Per sort, pots evitar el trastorn d’horari, o reduir-ne els símptomes, seguint mesures com les que et mostrem tot seguit (pots ampliar la infografia clicant a sobre):

infografia sobre com prevenir el jet lag

Quan siguis a la destinació, has de tenir present que la llum solar que captem a través de la retina estimula la producció de serotonina, una hormona que ens activa. En canvi, a la nit, a causa de l’absència de llum, l’organisme allibera melatonina, que ens prepara per dormir.

El problema és que el nostre organisme, quan encara no s’ha adaptat al nou horari, continua alliberant ambdues hormones segons el seu horari habitual. Per exemple, mentre a Nova York fas un passeig després de dinar, a Barcelona estaries dormint; per això el teu cos produeix melatonina, encara que no sigui de nit i puguis tenir son.

Per a compensar-ho, si viatges cap a l’oest el millor és que durant els primers dies busquis la llum de la tarda, que activarà la producció de serotonina, i evitis la del matí fent servir ulleres de sol. Fes el contrari si la teva destinació és cap a l’est.

Creativitat: Ferran Morales

Sense respostes