Final de Windows XP: com afectarà els usuaris

Final Windows XP

Foto: tharunnamboothiri

S’apropa la fi d’una era per a un dels sistemes operatius més estesos al món i, amb tota seguretat, el més valorat pels usuaris. El 8 d’abril Microsoft deixarà d’oferir suport a Windows XP i Microsoft Office 2003.

Després del 8 d’abril de 2014 ja no hi haurà més actualitzacions de seguretat, ni pedaços per a errors no lligats a la seguretat, ni opcions de suport —gratuïtes ni de pagament tampoc—, ni actualitzacions de contingut tècnic al web.

El fet que no hi hagi noves actualitzacions de seguretat implicarà que els forats de seguretat descoberts després del 8 d’abril podran tenir conseqüències per als usuaris que encara utilitzin Windows XP. Aquests usuaris estaran especialment exposats a aquells que intentin aprofitar-se de les vulnerabilitats del sistema a partir de la seva desprotecció.

El nombre d’usuaris potencialment afectats és d’aproximadament un 19%, tot i que és cert que la quota de mercat de Windows XP s’ha anat reduint gradualment els últims mesos.

Tenir un antivirus actualitzat no garanteix, segons tots els experts en seguretat, una solució òptima. “Windows XP i Microsoft Office 2003 es convertiran en la baula més feble de la cadena. Per tant, és recomanable migrar a l’última versió de Windows o, si no es té, a una de més recent”.

Per què Microsoft deixa de donar suport a Windows XP i Office 2003?

La resposta de Microsoft és que els productes per a empresa i desenvolupadors, entre els quals s’inclouen els sistemes operatius Windows i Microsoft Office, disposen d’un mínim de 10 anys de suport (5 de suport estàndard i 5 més de suport extens) i que han superat amb escreix aquestes dates.

Quines opcions tenen els clients a partir del 8 d’abril de 2014?

Bàsicament n’hi ha dues:

  1. Actualitzar-se a un Windows 8 o a una versió de Windows més recent.
  2. També es pot optar per continuar utilitzant programari sense suport a partir del 8 d’abril de 2014. Però això comporta una sèrie de riscos. L’ús de programari sense suport suposa no rebre suport públic de cap mena des de Microsoft, ni actualitzacions de seguretat ni pedaços de resolució d’incidències. Així el sistema es fa vulnerable i es pot sotmetre el PC a riscos, a més de limitar-ne seriosament la capacitat per aprofitar adequadament el potencial de la resta de programes. També serà molt més difícil poder actualitzar altres programes del programari.

Fes que el teu ordinador estigui sempre a punt, tinguis el sistema operatiu que tinguis: amb l’assistència informàtica 24 hores del RACC disposes d’un servei que contesta totes les teves consultes, sense límit, via internet i telèfon gratuït les 24 hores, tot l’any.