#EmprenedorsRACC. Albert Abelló reinventa el “tengui i falti” del col·leccionisme de cromos

Emprenedor RACC cromosT’agrada col·leccionar cromos? I si poguessis posar-la a disposició d’altres col·leccionistes i gaudir tu de les col·leccions que ells han creat? Ara ho pots fer, gràcies a Ilustrum, una plataforma on-line, una comunitat lligada al col·leccionisme de cromos; una empresa sorgida de la ment d’Albert Abelló, soci RACC.

Què és Ilustrum?

És una plataforma on-line on pots crear la teva pròpia col·lecció de cromos virtual amb imatges i fotografies sobre qualsevol tema i posar-la perquè sigui acceptada per la comunitat d’usuaris. Si és acceptada, tots poden jugar a completar-la. Té aspectes molt interessants per a convertir l’experiència en quelcom realment lúdic: per exemple, tens 10 dies per a acabar la col·lecció des que la comences, i per a completar-la pots canviar cromos repetits, és clar, però també pots aconseguir els cromos que et falten responent preguntes sobre el tema de la co·lecció, cosa que dóna al joc un component de Trivial.

Un aspecte molt interessant d’aquest projecte és que els continguts els generen els mateixos usuaris: són ells qui col·leccionen, proposen col·leccions noves, són ells els que voten quines col·leccions són les següents entre les propostes… No hi ha col·leccions proposades per Ilustrum, que únicament exerceix d’eina per als usuaris, que ja sobrepassen els 150.000.

L’emprendedor: Albert Abelló

Albert és de Tarragona, té 25 anys i és un emprenedor en tota regla. Sap (per pròpia experiència amb Ilustrum) que l’emprenedoria consisteix a provar coses i més coses, descartant el que no funciona, fins que al final el projecte pel qual apostes i en què estàs posant inversió i esforç és diferent del que tenies pensant inicialment. És per tant necessari saber adaptar-s’hi. Ilustrum no va nèixer com és ara, sinó que es va crear el 2010 com un joc on-line de cromos, i ha evolucionat a poc a poc fins a ser el que és avui, amb el component lúdic de trivial i l’aspecte essencial de comunitat.

Emprenedor RACC IlustrumPàgina de l’àlbum “Pans del món” a Ilustrum

Què és emprendre?

Albert té molt clar que ell sol no hauria pogut tirar endavant aquest projecte, almenys no en l’estat actual: “Qualsevol persona que tingui una idea en ment ha d’explicar-la a tot el seu entorn i escoltar què li diuen sobre la idea. Emprendre no és només, ni de bon tros, buscar finançament. També és això, però sobretot és estar preparat i predisposat que la teva idea muti a millor gràcies a les aportacions del teu entorn: amics, col·legues, inversors, els teus pares… Molts projectes fracassen per falta d’innovació. I innovar no té per què ser crear quelcom nou sense precedents, sinó transformar o reinventar alguna cosa que ja existeix, donant-li un altre ús.”

Això és el que Albert ha aconseguit amb Ilustrum, reimaginar el col·leccionisme de cromos. De totes maneres, Albert té l’esperit emprenedor dins el cos: es nota quan alguna vegada es refereix a Ilustrum com “la meva primera empresa”.

El model de negoci i el futur

Ilustrum ja ha tingut ofertes de compra d’empreses multinacionals, i és un projecte a punt d’aconseguir la rendibilitat. Això il·lusiona Albert, que explica que el model de negoci d’Ilustrum és el free-to-play: els usuaris poden jugar i completar les col·leccions de manera gratuïta, però hi ha micropagaments, a què poden recórrer per exemple els usuaris més actius, que volen completar abans la col·lecció.

#Momentsclau amb el RACC

Aquest soci del RACC que ho és “des que tinc memòria”, ens explica un del seus #momentsclau més important per a ell: es va quedar penjat en un port d’Itàlia amb la roda punxada. “Si no arribo a ser soci del RACC probablement no hauria arribat a la destinació i m’hauria quedat amb la roda punxada. Els mecànics del RACC hi van ser per a ajudar-me.”

Vols conèixer altres EmprenedorsRACC? A RACC Magazine podràs conèixer més casos.

I tu, has creat una empresa? Tens un projecte emprenedor en marxa? Explica’ns-ho, escriu-nos a revista@racc.es.