El teu fill es mareja en el cotxe? Causes i consells per evitar-ho

Per a moltes famílies, viatjar amb cotxe no sempre és una aventura divertida i agradable. I és que els marejos al cotxe són habituals en nens d’entre 2 i 12 anys. La causa d’aquest trastorn és la descoordinació entre el nostre cos, que està parat, i la percepció de moviment al voltant. Encara que no és greu, sí que resulta molt molest, desagradable i pot suposar que els viatges es converteixin en una mala estona. Per això, el millor és tractar de prevenir-lo i, si arriba, combatre’l.

marejos al cotxe

Consells per evitar marejos al cotxe:

 • Viatjar en les hores de menys calor i, si és possible, en aquelles hores en què els nens solen dormir (de nit o a l’hora de la migdiada), ja que el mareig no apareix mentre es dorm.
 • Col·locar al nen mirant endavant i al seient més central del vehicle, sempre respectant totes les normes de seguretat i retenció.
 • Tractar que miri cap a l’horitzó, sobretot al davant del vehicle o, si li agrada mirar per les finestretes laterals, aconsellar-li que es fixi en els elements llunyans: muntanyes, cel, núvols…
 • Mantenir una temperatura i ventilació agradable dins del vehicle. La calor excessiva o la calefacció forta pot contribuir al mareig.
 • Distreure el nen amb jocs com el “veig, veig”, cantant, explicant contes o històries, buscant formes als núvols… Si et marejaves quan eres petit, probablement sabràs que això sol ser molt eficaç… A alguns nens també els funciona mirar una pel·lícula, però millor evitar llibres, dibuixos o videojocs perquè solen produir marejos.
 • Evitar els menjars forts abans del viatge. Millor no haver menjat o haver pres només una cosa lleugera, encara que la sensació de gana tampoc ajudarà a evitar marejos al cotxe. Millor un pica-pica o menjars lleugers, parant de tant en tant per passejar, menjar i refrescar-se.
 • En alguns nens, els caramels o els xiclets també ajuden.
 • Per als qui són molt propensos a marejar-se, es pot consultar al pediatre l’opció de donar-los algun fàrmac o posar-los una polsera antimareig, però sense oblidar que poden presentar efectes secundaris. En cas de remeis casolans com el gingebre, també consultar-ho abans, ja que no solen ser recomanables per als nens.
 • Evitar la conducció brusca, amb especial cura a les corbes i a les frenades.
 • Si tot i això el mareig apareix, obrir les finestretes perquè li toqui l’aire, distreure’l i parar en un lloc adequat.
 • Portar sempre bosses per al mareig i roba de recanvi per si de cas.

Si al final tot això no funciona, el més important és tenir paciència i tranquil·litzar el nen si es troba malament o acaba vomitant. Cal no oblidar que tota la família passa una mala estona, però l’afectat és el que s’emporta la pitjor part.

Comentaris
 1. Baldufa

  Lo de mirar endevant… tenint en compte que la unica manera de que un nen viatgi segur es anant a contramarxa minim fins als 4 anys, i lo ideal tot el que la seva alçada i pes permetin, treuria aquest punt de la llista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *