El Museu de l’Exili a la Jonquera

Tags:

Mume Museu ExiliLes guerres, a part de l’enfrontament en sí, tenen una conseqüència directa com són els desplaçats. Aquest problema va ser molt present a la Guerra Civil espanyola. Per la Jonquera i les muntanyes dels voltants van haver de fugir moltes persones per tal d’evitar la repressió. És per això que aquesta població fronterera era el lloc adequat per instal·lar-hi el MUME, Museu de l’Exili. Situat al centre de la localitat, va ser inaugurat l’any 2007, en un antic teatre i on l’arquitectura juga un paper important.

Els primers refugiats

Es calcula que prop de 500.000 exiliats, entre els quals hi havia dirigents de la Generalitat, de la República espanyola i del govern autonòmic basc, van passar la frontera camí dels camps de refugiats situats al sud de França. No fou fins a la nit del 27 al 28 de gener de 1939 que el govern francès autoritzà el pas dels primers refugiats. Dones, homes grans i infants. Uns dies després, els ferits i finalment, a partir del 5 de febrer, dels soldats de l’Exèrcit Popular. Cinc dies més tard, les tropes del general Franco ocupaven la frontera.

Què hi podem trobar al Museu?

Però el que veurem en el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera en cap moment planteja un aire de revenja. Només s’interpel·la sobre els fets i proposa amablement que un exili és un greu trastorn per a la societat. Exposicions permanents i temporals compleixen amb una funció pedagògica dins d’un espai dotat de modernes tècniques museístiques. Trobem consideracions sobre l’exili en el temps i a diferents llocs del món; la guerra civil, la derrota i la retirada; la diàspora de la població i la vivència de l’exili.

Un dels espais més colpidors és una sala pintada en negre amb milers de noms amb blanc que envolten l’espectador mentre alguns testimonis relaten la seva experiència. En resum, un museu que ens obliga a reflexionar, que serveix de record i dignifica als que van patir l’exili, que compleix una important tasca i que a més, és un centre d’investigació.

Descobreix altres ofertes d’escapades de  cap de setmana a  RACC Travel.

Per Jordi Bastart, periodista expert en viatges