Llogar un cotxe: alguns detalls per no trobar-se amb sorpreses

Foto: Banchmont

Foto: Banchmont

Llogues un cotxe aquest estiu? Tenir en compte alguns detalls –de vegades obvis, però que a causa de les presses o l’emoció del viatge els podem oblidar– pot evitar-nos més d’un maldecap.

Tot clar i per escrit!

  • La generalització de la utilització d’internet en el lloguer de cotxes ha provocat que l’oferta hagi augmentat i hi hagi més competència. Això és un avantatge però alhora pot portar a algun parany. És preferible triar una companyia coneguda, o en tot cas, si no coneixem l’empresa amb la qual establirem el contracte, cal que ens n’informem.
  • Llegeix la lletra petita: Els preus molt barats poden donar-te a la llarga sorpreses desagradables. Pot ser que aquesta oferta no inclogui l’IVA, o que no inclogui cap tipus d’assegurança, o que el preu estigui subjecte a determinades condicions. Per exemple, t’has d’assegurar que la persona que hagi de conduir el cotxe compleixi amb els requisits de la companyia. Moltes empreses no admeten conductors de menys de 23 o, fins i tot, 25 anys.
  • On tornaràs el cotxe? Ha de quedar clar, en el cas que tornis el cotxe en un lloc diferent d’on l’has recollit, si aquest aspecte està reflectit en el preu.
  • Guarda’t l’oferta: És molt recomanable guardar l’oferta que has adquirit per quan arribis al lloc del lloguer; si és en paper, guardar el fullet corresponent és una bona idea. També pots fer una captura de pantalla de l’oferta corresponent d’internet per mostrar-la en el seu moment.

Com ajustar el preu?

  • Sigues previsor: Habitualment el preu del lloguer és inferior si el contractes amb dies d’antelació.
  • Pregunta pels descomptes: Determinats col·lectius tenen dret a descompte; pregunta quins són aquests col·lectius a l’empresa on llogues per si te’n pots beneficiar. Per exemple, per ser soci del RACC pots optar a descomptes en algunes empreses de lloguer. En tens més informació aquí.
  • Qui conduirà? Pel que fa al nombre de conductors, si n’hi ha més d’un cal avisar i pagar la diferència (no intentis estalviar no declarant conductors), perquè si teniu qualsevol incident i el conductor no és el declarat tindràs problemes.

En recollir el vehicle…

  • És el cotxe que vas demanar? Si has contractat un cotxe d’unes determinades característiques, ens poden canviar la marca, però ha de ser del mateix nivell o superior, mai inferior, llevat que hi estiguis d’acord i et facin el corresponent descompte.
  • Porta a sobre la targeta de crèdit: És normal que te la demanin per assegurar-se que tornaràs el vehicle i que es trobarà en les condicions exigides.
  • Comprova els desperfectes: És important que quan recullis el vehicle ho facis al costat d’un empleat de l’empresa i que comproveu in situ si l’automòbil té algun cop, una ratllada, pneumàtics en mal estat, etc. En un full que t’han de lliurar, ha de quedar manifestament clar el lloc al cotxe i les característiques d’aquests desperfectes. No està de més fer-ne fotografies, per evitar a posteriori possibles malentesos.
  • Mira el quilometratge: Comprova el nombre de quilòmetres que s’indica al contracte i el que realment té el vehicle.
  • Neteja: El cotxe ha d’estar en perfectes condicions d’higiene, i més sent un espai per on han passat moltes persones. Has de rebutjar un cotxe en males condicions.
  • Guarda el contracte: Tant durant el període en què estiguis gaudint del lloguer com un temps a posteriori, per si sorgeix alguna reclamació posterior.
  • Dipòsit ple: Si has de tornar ple el dipòsit, quan l’hagis d’omplir tingues en compte que el preu del litre de combustible segurament serà superior al de la benzinera que trobis a prop d’on l’hagis de tornar.

I si tinc un contratemps?
En cas que tinguem un accident, el millor és trucar a la policia i avisar la companyia de lloguer per evitar sorpreses. I ja ho saps, davant de qualsevol altre imprevist tens a la teva disposició l’Assistència al conductor del RACC.