Consells de salut: què has de tenir en compte abans del teu viatge d’estiu

Medicines

Foto: Gonmi

1) On anar? A l’hora de decidir-vos hi ha un parell de preguntes que us podem fer: ¿S’adeqüen a la meva situació de salut tant la destinació com el tipus de viatge? I ¿Quines dificultats i limitacions estic disposat a assumir donades les particularitats de cada país? És interessant informar-se de la situació política, climatologia, recursos sanitaris, de transport… dels diferents països: Recomanacions de viatge (Ministeri d’Assumptes Exteriors) i Atenció al viatger (Ministeri de Sanitat).

2) Consulteu al vostre metge. Entre un i dos mesos abans de començar les vacances, perquè us pugui donar recomanacions tenint en compte la vostra situació de salut i les característiques del viatge que fareu (cas que siguin necessàries vacunes i/o altres mesures preventives, ens derivarà a un Centre de Salut Internacional i Atenció al Viatger). Aprofiteu per repassar la vostra medicació habitual per veure si us falta algun medicament.

3) Adapteu el vestuari. A l’hora de fer les maletes, opteu per roba que s’adapti a la vostra destinació. En el cas de dirigir-vos a regions tropicals, cal pensar en roba fresca però que protegeixi braços i cames de les picades d’insectes i calçat còmode perquè cal evitar caminar descalços. Gorres i ulleres de sol són necessàries tant al mar com a la muntanya, i tampoc podran faltar els protectors solars. En alguns països, una mosquitera podrà ser-nos molt útil (si no van impregnades amb DEET caldrà adquirir permetrina en spray).

4) Agafeu la farmaciola. És quelcom que no pot faltar a la nostra maleta. A mode orientatiu podria constar de:

– Termòmetre.

– Solució desinfectant (com ara Betadine).

– Tirites, gasses estèrils, esparadrap i apòsits tipo Compid (si heu de caminar molt).

– Analgèsic i antiinflamatoris (per calmar el dolor i la inflamació).

– Solució per potabilitzar l’aigua, suero de rehidratació, antidiarreic i probiòtics (per tractar les gastroenteritis).

– Antinàusees.

– Repel·lents per insectes (n’hi ha a base de DEET com és Relec i d’altres naturals com Mosi-guard), tractament local per a les picades (amoníac tòpic o Insect-dhu com a opció amb citronella).

– Antihistamínic (per picades i al·lèrgies).

– Algun antibiòtic d’ampli espectre.

– Algun antibiòtic per a problemes digestius.

5) I porteu-la a la bossa de mà. Si heu d’agafar avions i en especial si seguiu algun tractament habitual, és molt important que porteu els medicaments a la bossa de mà i no els factureu, per evitar que s’extraviïn. Portar a mà alguna recepta de més us donarà major tranquil·litat, tot i que en algunes destinacions només accepten receptes del país.

Olga Marsan, Metge del  Servei Assistència Mèdica 24h del RACC

No Responses