Com podem estalviar bateria del mòbil

Com podem estalviar bateria del mòbilMalgrat que la innovació en el sector de la telefonia és constant, encara queda un punt en què hi ha molt marge de millora: l’autonomia de les bateries.

Les principals marques lluiten per esgarrapar-se quota de mercat amb smartphones cada cop més potents, amb multitud de serveis i funcionalitats impensables fa pocs anys. Però el punt feble d’aquests telèfons mòbils és la bateria: malgrat l’esforç dels fabricants, és molt freqüent que haguem de carregar el mòbil no un cop, sinó en alguns casos fins a dos cops durant el dia per a poder-ne fer un ús normal, no especialment intensiu.

Com podem allargar l’autonomia de la bateria dels mòbils i smartphones? Tot seguit, us facilitem consells provats, recomanats per alguns dels principals fabricants (Apple, Samsung, HTC…)

  • Desactiva la connexió a internet si no fas servir el telèfon. I si la fas servir i tens Wi-fi, connecta’l a la Wi-fi, no només per a estalviar en la connexió de dades, sinó perquè en general, la connexió 3G o 4G consumirà més bateria que la connexió Wi-fi.
  • Ajusta la brillantor de la pantalla. Les pantalles dels dispositius de gamma més alta tenen una resolució igual o gairebé a l’HD, superiors a molts portàtils. Això, evidentment, consumeix bateria. En alguns smartphones trobaràs al menú de configuració (Ajustes) un “mode d’estalvi d’energia”; activa’l. Si no és així, ajusta el grau d’il·luminació i redueix el temps necessari per a apagar la pantalla quan el telèfon està en repòs.
  • Desactiva els serveis i notificacions push. És molt còmode rebre avisos de correus nous, però aquesta funcionalitat fa que el mòbil estigui periòdicament comprovant si hi ha missatges nous, i això gasta bateria.
  • Desactiva la geolocalització. Sí, el mòbil té menys gràcia si no podem fer servir el “com s’arriba” dels mapes, mirar el temps a la nostra localitat, saber quants quilòmetres hem corregut o quants passos hem caminat… Però totes aquestes funcionalitats basades en el GPS consumeixen bateria, motiu pel qual, en desactivar-lo, l’estalvi és significatiu.
  • Inhabilita el bluetooth (Airdrop als iPhone). Aquesta tecnologia per a passar informació d’un dispositiu a un altre redueix el temps d’autonomia de les bateries considerablement.
  • Tanca les aplicacions que estiguin en segon pla. En segon pla consumeixen poca bateria, però tenir-ne moltes d’obertes, hi influeix.
  • Baixa el volum del timbre, desactiva el so del teclat, elimina la vibració si tens el timbre activat… El temps d’autonomia que guanya la bateria amb ajustaments petits com aquests és poc, però tot suma…

Sempre pots tenir a mà un carregador o fer servir bateries externes, però almenys amb aquests consells, que pots aplicar de manera permanent o només en cas que necessitis especialment que duri més la bateria, t’assegures més temps d’ús entre càrrega i càrrega.

També pot ser recomanable instal·lar una de les moltes aplicacions que permet controlar millor l’ús de la bateria. Una d’elles, anomenada Batería HD, i disponible per a iOS i Android, t’informa del temps que et queda per a parlar per telèfon, reproduir música o vídeo o navegar per internet.

Esperem que d’aquí uns anys aquests trucs deixin de ser necessaris: una investigació duta a terme fa tres anys per investigadors de la Universitat de Northwestern (Chicago) va aconseguir crear un elèctrode per a bateries de ió de liti (com les que hi ha als mòbils) amb 10 vegades més capacitat de càrrega i 10 cops més ràpida. T’imagines poder carregar el mòbil en 15 minuts i que et duri la bateria més d’una setmana? Els enginyers que van realitzar aquesta investigació el 2011 van calcular entre 3 i 5 anys perquè aquestes bateries arribessin al mercat, per la qual cosa potser d’aquí un parell d’anys puguem tenir bateries per a mòbils així.

Mentrestant, si et cal canviar de mòbil, no et perdis les ofertes del Servei de Telefonia Mòbil del RACC. I, si tens qualsevol problema amb el teu smartphone, tens a la teva disposició les 24 hores el Servei d’Assistència Informàtica.

Sense respostes