Viatjar tranquil amb nens amb cotxe, és possible?

Viatjar amb nensEls desplaçaments amb cotxe poden ser agradables o un autèntic malson per a grans i petits.  Com que de moment no ens podem teletransportar, cal que prenguem unes quantes mesures perquè el nostre viatge sigui al més plaent possible.

Les mesures de seguretat, prioritàries

Primer de tot cal que prenguem totes les mesures de seguretat passiva específiques indicades per a l’edat de cada nen, caldrà comprovar quin és l’estat dels sistemes de retenció infantil (SRI) i assegurar-nos que siguin els adequats per a la seva edat, pes i alçada. També és important ajustar els sistemes de retenció a la roba de cada època de l’any per a assegurar-se que compleixin la seva funció eficientment, perquè no és el mateix ajustar el cinturó amb l’anorac posat que amb una samarreta de màniga curta.

D’altra banda, l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) recomana estar especialment atents a les necessitats dels nens perquè el viatge els resulti còmode i se sentin tranquils. Si ells ho estan, nosaltres també, i la conducció serà més segura i relaxada.

Perquè no hi hagi imprevistos inoportuns durant el trajecte convé organitzar-se una mica tenint en compte algunes pautes:

  • Descansos: És important parar cada 1-2 hores. Estirar les cames és bo ver a tothom i els nens poden anar al lavabo o correr uns minuts o berenar amb calma, la qual cosa fa el viatge més passador.
  • Refrigeris: Que tinguin set o reclamin alguna llaminadura per a menjar, encara que sigui per avorriment, són peticions inevitables dels viatges. Per això, encara que sigui un trajecte curt, convé portar aigua, sucs i aliments fàcils de manejar, però que embrutin poc, com ara pa, fruita, galetes… Un consell: és preferible prescindir d’aliments durs amb què puguin ennuegar-se, com ara fruits secs o caramels.
  • Begudes: L’aigua no pot faltar en cap viatge, sobretot si comença a fer calor, perquè els nens es deshidraten més fàcilment que els adults. Aigua i sucs és el més aconsellable, perquè la llet podria tallar-se amb la calor i els refrescos els poden provocar gasos.
  • Higiene: La farmaciola de viatge ha de tenir tot el necessari per a canviar un nen, ja sigui un bebè o un menor. Bolquers de recanvi, tovalloletes humides, una tovallola petita, tovallons de cel·lulosa, bosses de plàstic per si tenen nàusees…
  • Protecció per al sol: Com que els petits van darrere, molts cops no veiem si els molesta el sol, per això és recomanable que un dia de sol portin posada la crema de factor de protecció solar i unes ulleres de sol per a evitar que els sol els danyi. A més, sempre que no impedeixi la visibilitat del conductor, podem col·locar una pantalla solar a les finestres.
  • Entreteniments: Un peluix o el nino preferit del nen; ninots i joguines de plàstic, roba o cartró; llapis de colors i paper, etc. També podem proposar-los jocs com el clàssic “veo-veo” o animar els nens a cantar.

Si tenim en compte aquests consells, ja podem posar-nos en marxa, perquè un viatge amb cotxe i en família pot ser una ocasió única per a xerrar i jugar amb els nostres fills, sense la televisió, els videojocs i el mòbil pel mig. Oi que és genial?

I recorda que pots donar d’alta els teus fills com a Soci RACC Junior de franc. Viatjaran sense ensurts encara que no estiguin amb tu.

Sense respostes