Avaria a l’estranger: què faig?

Tant si viatges a la final de la Champions a Berlín com si fas una ruta amb cotxe de quinze dies amb la família, saber què has de fer en el cas que el vehicle pateixi una avaria a la carretera t’ajudarà a estalviar temps, diners i, per què no, també pot permetre’t arribar al teu destí sense una excessiva demora.

Imatge: Rick McCharles

Imatge: Rick McCharles

Si el cotxe et deixa tirat…

 • Procura apartar-lo de la carretera, en un lloc com més segur millor, i senyalitza el cotxe amb els triangles d’emergència. Abans de sortir del vehicle no oblidis posar-te l’armilla reflectant.
 • Truca a la companyia d’assegurances del teu cotxe i informa-la de la situació. Des del RACC intentaran reparar l’avaria a la carretera i, si no és possible, poden traslladar tots els ocupants de tornada a casa o al seu lloc de destinació. Una altra opció és passar fins a quatre nits en un hotel. Perquè en moments com aquest és quan realment pots adonar-te de la importància de contractar una assegurança que ofereixi una assistència mecànica de qualitat.
 • Si l’avaria és deguda a un xoc amb un altre cotxe i tu n’ets el culpable, la teva companyia d’assegurances és la que s’ha d’encarregar de tot. Si, per contra, és el conductor del vehicle estranger el causant de l’accident, a l’hora de fer la reclamació cal dirigir-se amb les dades de la seva companyia asseguradora al Consorci de Compensació d’Assegurances espanyol.

Per tenir en compte abans de sortir

 • Revisa bé el cotxe. Fes una posada a punt i comprova els pneumàtics i que els llums i els intermitents funcionen a la perfecció, els nivells d’oli, del líquid de frens, de l’aigua del radiador i del líquid refrigerant. Si observes que últimament consumeix més combustible del que és habitual o que deixa taques a terra, acudeix al teu taller mecànic: podrien estar indicant una avaria.
 • Imatge: Natloans

  Imatge: Natloans

  Portes la documentació necessària? Encara que per moure’t per la Unió Europea n’hi ha prou amb l’assegurança habitual, si el teu país de destinació n’està fora necessitaràs un certificat internacional d’assegurança, conegut per Carta Verda, que en cas d’accident garanteix la cobertura mínima d’assegurança obligatòria d’aquest país. Demana-la a la teva companyia d’assegurances. Comprova, també, que portes el rebut de pagament de l’assegurança, el permís de circulació, la fitxa tècnica del cotxe… Tenir a mà un Informe Europeu d’Accident (EAS) tampoc t’anirà malament per si de cas.

 • Revisa les condicions de l’assegurança del teu cotxe. Comprova que cobreix l’assistència mecànica a l’estranger. La que ofereix el RACC és una estupenda opció.
 • Informa’t sobre els elements de seguretat que necessites. Sabies, per exemple, que a Alemanya és necessari portar un extintor i una farmaciola al cotxe? Comprova, abans de sortir, que portes tot el que obliga la normativa del teu país de destinació.
 • Assegura’t que la bateria del mòbil està ben carregada i, pel que pugui passar, tingues a mà el carregador per al cotxe o bé una bateria externa.
 • Fes una llista de paraules clau en l’idioma del país on vas. Motor, oli, frens, bateria, intermitents… Si el teu vehicle falla, et serà de gran utilitat.