Anar amb autobús a l’escola: Què ha de saber per anar-hi sol?

Els autobusos són un dels mitjans de transport més segurs i habituals perquè els nens vagin al col·legi, però hi ha alguns riscos si no vigilen quan pugen i baixen del bus. Ensenyar els fills a anar amb autobús a l’escola és una pràctica que s’hauria de promoure encara més. És tota una responsabilitat per a ells i per als pares.

Anar amb autobús a l'escola

Agafar l’autobús per primera vegada

És un gran pas per al teu fill. Ajuda’l a prendre consciència dels riscos amb què es pot trobar durant el trajecte d’anada i tornada a l’escola. Dóna-li aquesta responsabilitat. Com a indicació general, no convé fer aquest pas abans que el nen tingui prop dels 10 anys, però la decisió final depèn del grau de maduresa que percebis en el teu fill o filla.

anar amb autobús a l'escola

Com li pots ensenyar a agafar el transport i fer aquest trajecte amb seguretat?

 1. Els primers dies acompanya’l a peu fins a la parada de l’autobús, perquè s’aprengui el recorregut de casa a la parada, i queda’t fins que l’autobús arribi. Abans d’arribar a la parada, fixeu-vos en els semàfors, els senyals i altres indicacions de seguretat que li cridin l’atenció i l’ajudin a recordar el trajecte, així com a detectar els punts concrets amb més risc viari.
 2. Repeteix l’itinerari uns quants dies fins que vegis que va segur. També entrena el recorregut invers. Espera’l a la parada de l’autobús quan arribi i torneu a casa a peu.
 3. Seria genial si poguéssiu practicar també el tram final entre la parada de l’autobús i l’escola.
 4. Així que estigui a la parada del bus, demana-li que faci un pas de gegant per allunyar-se del límit de la vorera. Així t’asseguraràs que no estigui tota l’estona traient el cap i les extremitats sobre el carrer.
 5. Que s’aprengui el número de l’autobús, que sàpiga discriminar el seu de la resta de transports i d’autobusos.
 6. Pujar o baixar a l’autobús només quan aquest estigui aturat del tot. Mai en moviment, cal extremar les precaucions.
 7. Evitar agafar-se a corretges o mecanismes de les portes i finestres.
 8. Si l’autobús està equipat amb cinturons de seguretat, haurà de fer-los servir obligatòriament.
 9. No caminar ni quedar-se aturat mai darrere l’autobús, ja que és una zona de nul·la visibilitat per al xofer.
 10. Si ha de travessar el carrer després de baixar del bus, ensenya-li a entrar en contacte visual amb el conductor. I travessar sempre quan el conductor estigui mirant-lo.
 11. Mirar a banda i banda abans de travessar el carrer.
 12. Si li cau alguna cosa, que alerti el conductor per poder-la recollir amb seguretat.
 13. Estarà bé si informes l’escola de la data a partir de la qual el teu fill anirà amb autobús al col·legi tot sol, i a algun pare o mare que pugui rebre’l els primers dies quan arribi a l’escola.

I recorda, el més important per aconseguir que el teu fill faci aquest pas tan important per a la seva autonomia és que tu confiïs en ell i estiguis al seu costat durant aquests dies d’adaptació. És un treball en equip 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *