Anar amb autobús a l’escola: Què ha de saber per anar sol?

Els autobusos són un dels mitjans de transport més segurs i habituals perquè els nens vagin al col·legi però hi ha alguns riscos si no tenen precaució al pujar i baixar del bus. Ensenyar als fills a anar amb autobús a l’escola sols és una pràctica que s’hauria de promoure encara més. És tota una responsabilitat per a ells i per als pares.

Agafar l’autobús per primera vegada és un gran pas per al teu fill. Ajuda’l a prendre consciència dels riscos durant el trajecte d’anada i tornada a l’escola. Dóna-li aquesta responsabilitat.

Com a indicació general, no convé fer aquest pas abans que el nen tingui prop dels 10 anys, però la decisió final depèn del grau de maduresa que percebis en el teu fill o filla.

anar amb autobús a l'escola

Com el pots ensenyar a agafar el transport i fer aquest trajecte amb seguretat?

 1. Els primers dies acompanya’l a peu fins la parada de l’autobús perquè conegui el recorregut de casa a la parada i espera fins que l’autobús arribi. Abans d’arribar a la parada fixeu-vos en els semàfors, senyals, i altres senyals de seguretat que li cridin l’atenció i l’ajudin a recordar el trajecte, així com a detectar punts concrets amb més risc viari.
 2. Repeteix l’itinerari uns quants dies fins que vegis que va segur. També entrena el recorregut invers. Espera’l a la parada de lautobús quan arribi i torneu a casa a peu.
 3. Seria genial si poguéssiu practicar també el tram final entre la parada d’autobús i l’escola.
 4. Un cop sigui a la parada del bus, demana-li que faci un pas de gegant enrere allunyant-se del límit de la vorera. Així t’asseguraràs que no estigui tota l’estona traient el cap i extremitats sobre el carrer.
 5. Que s’aprengui el número de l’autobús, que sàpiga discriminar el seu de la resta de transports i d’autobusos.
 6. Pujar o baixar a l’autobús només quan aquest estigui totalment aturat. Mai en moviment, cal extremar les precaucions.
 7. Evitar agafar-se a corretges o mecanismes de les portes i finestres.
 8. Si l’autobús està equipat amb cinturons de seguretat, haurà de fer-los servir obligatòriament.
 9. No caminar ni quedar-se aturat mai darrera l’autobús, doncs és una zona de nul·la visibilitat pel xofer.
 10. Si ha de creuar el carrer després de baixar del bus, ensenya-li a fer contacte als ulls del conductor. I sempre creuar quan el conductor estigui mirant-lo.
 11. Mirar dreta i esquerra abans de creuar el carrer.
 12. Si li cau alguna cosa, alertar al conductor per poder-ho recollir amb seguretat.
 13. Estarà bé que informis a l’escola la data a partir de la qual a partir de la que el teu fill anirà amb autobús al col·legi tot sol, i a algun pare o mare que pugui rebre’l els primers dies quan arribi a l’escola.

I recorda, el més important per aconseguir que el teu fill aconsegueixi fer aquest pas tan important per la seva autonomia es que tu confiïs en ell i estiguis al seu costat durant aquests dies d’adaptació. És un treball en equip 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *