7 claus per a viatjar per Europa en transport públic

transport públic

Foto: André Marques

Fer servir el transport públic és una bona manera de gaudir plenament d’un viatge perquè pots moure’t amb tota llibertat i reduir molt el cost de l’estada. Si tens en compte els consells que t’oferim, ja pots preparar-te per a unes vacances de llarg recorregut.

  • Planifica el viatge amb antelació, la qual cosa vol dir saber exactament de quants dies disposes per a viatjar, el recorregut que vols fer i el temps que romandràs a cada destinació. Per això, informa’t bé de què t’ofereix cada parada i planifica les visites, adaptant el calendari a tot el que vulguis veure. Un consell: deixa algun moment del dia buit per si sorgeix algun imprevist. Així no hauràs de renunciar a res del que hagis planejat.
  • InterRail: Un dels sistemes més econòmics per a viatjar per Europa i a un preu raonable és fer-ho amb InterRail. Aquesta modalitat de viatge et permet triar entre un passi per a 30 països europeus, l’InterRail Global Pass, o per a un país en concret, l’InterRail One Country Pass, pagant un sol cop i que et permetrà pujar al tren i baixar-ne en moltes destinacions durant un temps limitat, que pot anar des dels 5 dies fins a tot un mes (consulta les opcions que hi ha).  Ofereixen descomptes per a nens fins als 11 anys, joves de fins a 26 anys i adults a partir dels 60 anys.
  • Internet, font d’informació: Per a trobar informació no hi ha res millor que internet. Un cop sàpigues la zona, regions o països que vols descobrir, cal que acotis la informació. Si saps quines ciutats visitaràs, busca les pàgines web de les seves entitats de transport, on podràs consultar els recorreguts dels transports, i també els preus i horaris per a comprar els bitllets. És molt possible que puguis comprar-los per internet, amb la qual cosa t’assegures que, en cas de massificació, tu tindràs seient. Aquesta reserva anticipada és especialment recomanable si viatges a zones de costa a l’estiu o has d’agafar un ferri a alguna illa, perquè les places van molt buscades.
  • Viatjar en grup: Moltes companyies de transport tenen ofertes per a grups, per la qual cosa si viatges en companyia nombrosa, comprova si podeu gaudir d’algun descompte.
  • Els seveis Park&Ride i Bike&Ride estan pensats per a persones a qui no agrada conduir per ciutats que desconeixen. Si tu n’ets una, aquesta opció et permetrà deixar el cotxe aparcat i vigilat en un aparcament públic directament connectat amb algun sistema de transport urbà.
  • Transport urbà: Hi ha molts tipus de tarifes, depenent de cada ciutat. Informa’t de quins abonaments de transport públic (bus o metro) poden ser més rendibles segons les zones perquè et mouràs. Estudia-ho detingudament perquè pots estalviar molts diners.
  • Si dubtes, tria el bitllet més complet: Malgrat tot, si no estàs segur de quin bitllet de transport et convé més o de quina zona escollir, més val que compris un abonament que tingui validesa tot el dia i que inclogui totes les zones per a no córrer el risc que et posin una multa per no saber-ho.

En planificar una escapada per Setmana Santa o les properes vacances d’estiu, tingues en compte que pots estalviar diners i, en comptes de contractar una assegurança de viatge per cada cop que vas de vacances, estar protegit tot un any amb un únic pagament. Informa’t dels serveis que obtens si ets Soci Travel del RACC.