10 dades curioses sobre el passaport

 1. passaport

  foto: John Rawlinson

  Més de 2.000 anys: la primera menció escrita d’un document amb una funció semblant apareix en textos datats el 450 a.C., quan Artaxerxes I el concedeix a Nehemies per a sol•licitar un pas segur en el seu viatge per Judea “als governadors més enllà del riu”.

 2. Tipologies i usos: hi ha el passaport ordinari o turístic, oficial (empleats del govern), diplomàtic, temporal (per a persones que han perdut el seu), col•lectiu (grups que viatgen junts) i fins i tot familiar.

 3. Els primers passaports moderns indicaven el nom, la nacionalitat, una descripció física i l’autorització per a sortir i tornar al país. La fotografia es va incorporar durant les primeres dècades del s. XX.

 4. Colors: la UE no emet passaports com a tal, però els dels estats membres comparteixen el color vermell fosc. Altres països escullen el negre, blau fosc, vermell, verd…

 5. El terme actual de “passaport” prové probablement dels documents medievals que permetien passar per les portes dels murs de la ciutat.

 6. El passaport danès és el que permet viatjar per un major nombre de països (169) sense despeses de visat.

 7. Les mesures de seguretat dels passaports han evolucionat des dels segells de tinta fins als passaports biomètrics actuals, en els quals un xip integrat en el document guarda totes les dades del propietari…

 8. …tot i això, la seguretat encara no evita algunes situacions surrealistes: recentment una nena britànica va passar el control de l’aeorport d’Antalya (Turquia) amb un passaport de joguina que la identificava amb la foto d’un unicorn rosa.

 9. El Vaticà no disposa de controls d’immigració, però emet passaports. El del Papa té el número 1.

 10. A la pel•lícula Matrix, el passaport d’en Neo indica com a data de caducitat l’11 de setembre del 2001.

Si perds el passaport en un viatge i has de quedar-te més temps fins que te’l restitueixin, ens fem càrrec de les despeses d’allotjament. T’atenem les 24 h al 902 106 106.