Mobilitat sostenible: una aposta per millorar la salut

Les bicicletes, els patinets o els cotxes elèctrics estan guanyant espai a les nostres ciutats. I el motiu no és només el medi ambient, l’estalvi o el desig d’evitar embussos. Cada vegada més persones veuen la mobilitat sostenible com una aposta per millorar la salut. Així ho confirmen diferents estudis que evidencien els beneficis d’aquesta mobilitat alternativa.

Redueix la contaminació

Reduir els vehicles de motor pot fer baixar la taxa de mortalitat per càncer de pulmó, malalties respiratòries, ictus o problemes de desenvolupament cognitiu infantil. Les xifres són clares: segons l’ONU, la contaminació de l’aire provoca 7 milions de morts a l’any. I a Espanya, Ecologistes en Acció parla de 36.000 víctimes anuals.

Per això, cada vegada més ciutats escullen el transport públic, els vehicles elèctrics, les bicicletes i les zones de vianants per reduir la contaminació.

Redueix el soroll i l’estrès

Tot i que de vegades ni ens n’adonem, el soroll i la tensió provocats pel trànsit i els embussos repercuteixen clarament en la nostra salut. El fet de fer servir vehicles silenciosos i evitar els embussos pot reduir l’estrès, els trastorns de son, el mal de cap, la manca de concentració o les malalties del cor.

Fomenta l’exercici físic

Els desplaçaments a peu o amb bicicleta s’han convertit, per a moltes persones, en una manera de fer exercici cada dia. I els beneficis que comporta són evidents: milloren la forma física, la salut cardiovascular i la salut mental, i redueixen l’estrès i els problemes de sobrepès. I això s’aplica també a la bici elèctrica, tot i que no tant, ja que es realitza menys exercici.

En xifres, un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona conclou que les ciutats europees podrien evitar fins a 10.000 morts prematures creant més carrils bici.

Impulsa ciutats més verdes

Més bicis i més vianants comporten ciutats més agradables i verdes. I això també millora la nostra salut. Com més parcs i més vegetació hi hagi, tindrem més benestar. Menys estrès, millor desenvolupament cognitiu i, fins i tot, menys malalties.

En conclusió, l’aposta per una mobilitat alternativa i sostenible sembla que és necessària no només per protegir el nostre planeta. També és una clara aposta per millorar la nostra salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *