Si et compres un casc… mesura’t el cap!

Pujaries a la moto amb un casc com el del vídeo?

Et compraries uns pantalons que et van massa justos i t’impedeixen moure’t? I uns de massa amples amb els quals estiguessis ensopegant tota l’estona? Si a l’hora de comprar roba busquem sempre aquelles peces que ens “queden” millor, el mateix principi hem de seguir en comprar un casc de moto. Encara que en aquesta ocasió, a més de la finalitat estètica —que també en té, per què negar-ho—, ha de prevaler sempre la seguretat.

Com calcular la “talla” del casc

La premissa a l’hora de comprar un casc és evident: no tots els caps són iguals i, per tant, no tots podem utilitzar la mateixa talla de casc. Per saber la nostra talla n’hi ha prou amb mesurar-nos el contorn del cap amb una cinta mètrica, situant-la a l’altura del front, per sobre de les orelles i uns dos centímetres per sobre de les celles. A continuació, amb els centímetres resultants, comprovem a quina talla correspon segons la següent taula d’equivalències.

la talla del teu casc és la correcta

Si la mesura queda just entre dues talles, es recomana escollir sempre la superior.

No totes les marques són iguals

La taula recull unes mesures orientatives però, com també succeeix en el cas de la roba, no existeix un estàndard per a tots els fabricants de cascos. Per això, la norma bàsica ha de ser sempre emprovar-se el casc abans de comprar-lo i assegurar-se que s’ajusta perfectament al nostre cap segons els següents consells:

  • Posar-se el casc agafant-lo per les cintes de la sivella amb cada mà. Ha de semblar que no entrarà o que queda massa just.

  • Un cop posat, assegurar-se que no estreny massa i no provoca malestar a cap lloc del cap. En aquest cas, ho haurem de provar amb un de més gran.

  • Per contra, comprovar també que no va massa gran. Cal intentar posar els dits pel clatell. Si entren amb facilitat i es poden moure dins del casc, pot ser que sigui massa gran.

  • Moure el casc amb les mans mentre es manté el cap endavant. Si el casc “balla”, és possible també que sigui massa gran.

  • Cordar-se la sivella i ajustar-la a la mesura del coll. A continuació, intentar treure el casc. Si surt amb facilitat, també caldria emprovar-se una altra talla.

Finalment, els fabricants recomanen deixar-se el casc posat uns minuts i, si hi ha dubtes de comoditat entre dues talles, triar sempre la més petita.

Recorda a més que, per viatjar amb seguretat a la moto, cal anar vestit amb l’equipament adequat —especialment a l’estiu— i complir rigorosament les normes de circulació.

Ara a RACC Assegurances ja no només mirem per la teva seguretat, sinó que també tenim en compte els accessoris de la teva moto. L’assegurança inclou la cobertura del teu casc.