Per què és tan important portar sempre casc integral quan vas amb moto?

Amb l’arribada del bon temps, sentir com l’aire t’acaricia la cara i et refresca mentre condueixes la moto pot ser una forta temptació. Per això alguns motoristes a l’estiu es decanten pel casc obert o tipus ‘jet’, que deixa al descobert la barbeta, la mandíbula i la cara. Però tot i que, efectivament, és més fresc, també és menys segur. Utilitza sempre un casc integral!

Des de la Direcció General de Trànsit (DGT) ho tenen clar: “el casc integral, d’una sola peça, protegeix tot el cap i la cara, i és el més recomanat per les seves prestacions en seguretat”. Cal no oblidar tampoc que en cas d’accident, 1 de cada 6 motoristes s’exposa a patir lesions  facials per no portar un casc integral.

casc integral

Imatge: FaceMePLS

És el modular una bona opció?
Pel fet de tenir una mentonera abatible és una mica més còmode que l’integral. Però és important tenir en compte que es recomana circular sempre amb ella tancada i que d’apujar-la i abaixar-la amb freqüència és més fàcil que es generin folgances a la zona (i que, per tant, el casc t’acabi protegint menys). El millor, també en aquest cas, és decantar-se pels de tipus integral, que a més solen ser menys pesats que els modulars.

Claus per encertar amb el model de casc integral

Un ús adequat del casc (sempre ben lligat i que s’adapti a la mida del teu crani) pot reduir fins a un 69% el risc de patir lesions al cap en cas de tenir un accident de moto. Triar-ne un de tipus integral és el primer pas, però a part d’això has de tenir en compte altres aspectes, tal com recomanen les unions de consumidors andaluses en el següent vídeo:

L’informe SHARP, que avalua la seguretat dels principals models de cascos, és una eina que també pot ser-te de gran utilitat a l’hora de decidir-te per un o altre. I recorda que, encara que no hagi rebut cops, es recomana canviar de casc entre cinc o vuit anys després de la seva compra perquè, a causa del desgast, pot perdre eficàcia a l’hora de protegir-te.

Algunes assegurances de moto, com la de tercers completa i la de tot risc que ofereix el RACC, presten cobertura també per als accessoris, inclòs el casc.