Tornada a l’escola: operació estalvi

Ben aviat començarà el curs i, com cada any, toca renovar el material, la roba, el calçat… Una inversió que, com a mínim, arriba als 689 euros si el teu fill va a una escola pública, segons una enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), duta a terme el 2013. Una xifra semblant als 670 euros que va estimar la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) el mateix any. I si parlem de centres concertats i privats, la despesa ronda, com a mínim, els 1.000 euros en tots dos informes.

A això cal sumar-hi la despesa habitual durant l’any acadèmic (activitats extraescolars, menjador, excursions…). Per a l’OCU va dels 284 euros als centres públics als 775 dels privats, passant per 446 dels concertats.

No és estrany, doncs, que la tornada a l’escola ens preocupi.

Tornada a l'escola

Claus per a no deixar-t’hi el sou

Saber diferenciar el que realment cal comprar d’allò que es pot reutilitzar de l’any passat t’ajudarà a estalviar-te diners. Però no és l’única mesura que pots prendre. Et donem més idees:

  • Una llista amb l’imprescindible. Revisa bé l’estat de les motxilles, els estoigs i la resta de material que ja tinguis i, a partir d’aquí, fes una llista amb el que realment necessita el teu fill.
  • Compara i aprofita les ofertes. És habitual que centres comercials, grans cadenes i botigues especialitzades facin descomptes i ofertes en roba i calçat per a nens, uniformes i bates, material escolar… fins i tot tauletes i ordinadors. A més, a començament de setembre es poden trobar els últims productes de les rebaixes d’estiu a preus molt econòmics. Alguns centres ofereixen també facilitats de finançament, com ajornar el pagament o fer-ho en quotes mensuals. Per a escollir amb bon criteri dedica un temps a comparar diferents catàlegs.
  • No cal comprar-ho tot en un sol cop. Esglaonar les compres t’ajudarà a fer que la despesa de setembre no sigui tan elevada. Per exemple, pots adquirir més endavant algun material escolar i la roba de més abric.
  • Intercanvi de llibres i uniformes. Aprofitar el que han fet servir altres nens durant el curs anterior és una opció que farà reduir de manera substancial les despeses de la tornada a l’escola. Cada cop més són les plataformes on-line d’intercanvi especialitzades en material infantil i escolar. A l’associació de pares del col·legi del teu fill pots preguntar si duen a terme iniciatives d’aquest tipus.
  • Marques, sense excedir-se. No comprar-ho tot “de marca” pot fer-te estalviar fins a un 30%, segons dades de la Federació d’Usuaris Consumidors Independents (FUCI).

A més, tingues en compte que si dónes d’alta el teu fill com a Soci Junior del RACC podràs gaudir de descomptes ben interessants que poden fer-te aquesta tornada a l’escola més fàcil.