Seguretat infantil: La cuina, el lloc més perillós de la casa

Tenim la cuina funcionant tot el dia, ornaments i paper de regal per totes bandes, la casa plena i la necessitat de vetllar més que mai per la seguretat dels nens. I és que amb totes aquestes emocions, també augmenta el risc de tenir algun contratemps o accident domèstic. Com que sempre és millor prevenir que curar, en aquesta infografia t’ajudem a detectar els principals riscos per als nens que hi pot haver a la llar.

Seguretat infantil: els punts més perillosos a casa

 • Balcons o terrasses: amb nens a prop, és important que la barana compleixi la normativa per evitar tant que puguin caure com que puguin ficar-se entre els barrots. I millor apartar cadires, testos i qualsevol cosa on puguin emparrar-se i caure al buit.
 • Finestres: assegura’t que no s’obrin amb facilitat i, si cal, no dubtis a posar-hi reixes per evitar que s’hi accedeixi. Tampoc posis taules, escriptoris o llits sota d’una finestra, perquè la temptació de treure el cap sempre serà més gran.
 • Cantonades de taules i mobles: millor cobrir-les amb protectors que suavitzin possibles cops.
 • Foc a terra: posa-hi sempre un protector per evitar que saltin espurnes i que els menors s’acostin al foc. Abans d’encendre’l, revisa també la sortida de fum per garantir que funciona correctament i evitar que aquest vagi cap a dins.
 • Relliscades a la banyera o al terra: en el cas de la banyera o dutxa, més val evitar-los amb antilliscants que ajudin a garantir el plaer del bany. Però per Nadal, també cal anar amb compte amb els papers de regal, les joguines o els ornaments que puguin quedar per terra, ja que també poden ser motiu de caigudes.
 • Els aparells elèctrics, lluny de l’aigua: ensenya bé als petits que no cal utilitzar res connectat al corrent quan estiguin a l’aigua, prop de l’aigua o, simplement, mullats. Per precaució, millor tenir aquests aparells lluny del seu bany.
 • La porta ha de ser segura perquè no la puguin obrir des de fora però també segura i difícil d’obrir per als nens perquè no tinguin la temptació de sortir pel seu compte.
 • Els endolls poden ser font de curiositat entre els més petits. Hi ha tapes per cobrir-los que ells no poden treure.
 • Productes de neteja: solen ser tòxics i per això és important que no estiguin a l’abast dels menors.
 • La cuina: és una de les habitacions amb més riscos per als nens i per això la millor recomanació és que no s’hi quedin sols. Si hi som amb ells, cal estar atents que no agafin res amb què puguin fer-se mal. Els mànecs de les paelles, sempre cap a dins perquè no puguin estirar-los i fer-se caure el menjar calent per sobre, i compte a la vitroceràmica, que encara que ja no cuinem, la calor residual perdura durant una estona.
 • Les catifes són decoratives i calentones però també són una font d’ensopegades, sobretot durant els primers passos.

Si vols més consells sobre seguretat, no dubtis a consultar l’últim número de la revista del RACC.

Creativitat: Ferran Morales

Comentaris
 1. M Angels Miranda

  Si us plau: no aconsellin mai reixes pot esdevenir un obstacle en cas d’evacuació per emergencia (només xarxes homologades) les baranes del balcó no han de complit cap normativa: s’aconsellen 10 cm màxim per tal de no introduir extremitats, cobrir-la tota és la millor alternativa. Per a més informació poden visitar el web seguridadinfantil.org GRÀCIES!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *