Prepara casa teva per a l’estiu: deixa fora la calor

Arriba la calor i, si encara no ho has fet, és el moment de posar casa teva a punt per a gaudir al màxim d’aquests mesos d’estiu. Amb uns consells senzills, veuràs com pots minimitzar la pujada de temperatura exterior.2437139868_d7f0a39c2a_z1

Abans que apreti la calor:

 1. Treu catifes, mantes, cobrellits i fundes de coixí pesades i de teixits que facin calor. És el moment de rentar-los, desar-los i posar teixits lleugers i de colors alegres. Si t’agrada vestir el terra, pensa en catifes més fresques, per exemple, de fibres vegetals.
 2. Fes una bona neteja, sense oblidar llums, bombetes, vidres, ventiladors o aire condicionat. T’ajudarà a millorar el rendiment i a estalviar energia.
 3. Comprova l’aïllament de portes i finestres. És important que sigui bo perquè no entri la calor de fora, ni surti l’aire que generis dins. Posa-hi una espelma davant: si la flama parpelleja, cal revisar l’aïllament. A la ferreteria t’ajudaran a trobar la millor solució.
 4. Revisa persianes, calaixos de persianes i finestrons, si en tens. T’ajudaran a evitar la calor sempre que estiguin en bones condicions per a complir la seva funció.
 5. Instal·la, o revisa si ja en tens, un tendal al balcó o terrassa. Deixen passar la llum, però evitarà la calor del sol en les hores de més temperatura.
 6. Pensa a posar ventiladors de sostre. Renoven l’aire, el distribueixen i solen ser decoratius.
 7. Si tens aire condicionat, assegura’t que estigui en bon estat, que els filtres estiguin nets i l’entrada i sortida d’aire ben obertes. Així t’asseguraràs un bon rendiment i controlaràs la despesa.
 8. Renova les plantes. No només donen vida i color, també contribueixen a refrescar l’ambient quan les regues i generen oxigen que t’ajudarà a suportr millor la calor.
 9. Canvia les bombetes per unes de baix consum o LED. Estalviaràs energia i diners, i a més fan menys calor.

Per a mantenir la casa fresca:

 1. Desendolla els aparells elèctrics que no facis servir. Pensa que tenir un ordinador en marxa contribueix a escalfar una habitació.
 2. Ventila la casa a primera hora del dia o a la nit.
 3. Genera corrents d’aire obrint portes o finestres oposades o col·locant ventiladors als peus de finestres oposades.
 4. Tanca persianes, cortines i finestres durant les hores de calor i obre-les a la nit. Contribuirà a tenir la casa més fresca al matí.
 5. Fes servir poc l’aigua calenta. Produeix vapor i humitat que no ajuden a refrescar.
 6. Si tens jardí o piscina, fes una bona posada a punt de plantes, reg i aigua, i tingues cura del manteniment d’aquests tot l’estiu. Amb un manteniment regular, un reg per degoteig i tapant la piscina a la nit tant com sigui possible, en gaudiràs tot l’estiu i contribuiran a una major sensació de frescor a casa teva.