Horts al balcó: la nova agricultura urbana

Va començar com una moda, però ara ja és una autèntica tendència urbana: els horts a terrasses i balcons s’han convertit en part del paisatge de ciutats com Barcelona o Madrid, on ningú ja no s’estranya de veure enciams, mongetes o tomàquets a la casa del costat. Per això, si t’agraden els aliments ecològics i frescos, si vols estalviar o si simplement et ve de gust seguir el corrent, t’expliquem com pots tenir el teu hort a casa.

  • Els motius: poden ser molts i variats. Des d’autoproveir-se de verdures i hortalisses, fins a contribuir a millorar el medi ambient, relaxar-se o crear un espai de lleure familiar.
  • L’espai: encara que no ho sembli, conrear unes quantes verdures és possible amb molt poc espai. El més important és tenir els recipients adequats i que el lloc sigui assolellat. A partir d’aquí, es pot muntar un hort amb diversos nivells o fins i tot vertical, amb torretes penjades a la paret.
  • El material: la nova moda dels horts al balcó ha fet sorgir empreses i botigues especialitzades en tot el necessari, amb la qual cosa no costa trobar-ho. Per a plantar hortalisses calen jardineres, torretes o taules de conreu amb un fons mínim de 20 ò 30 centímetres. L’amplada dependrà de l’espai disponible i del que vulguis plantar. També cal tenir en compte que no es poden penjar torretes a la part exterior dels balcons i que, per seguretat, el pes de la nostra terrassa i el que hi hagi dins no pot passar dels 300 kg.
  • El conreu: és recomanable informar-se bé de l’espai necessari per a cada espècie i quina és la millor època de conreu. Això ajuda a triar quines hortalisses plantar i on. També cal tenir en compte, especialment si optem per plantar les llavors directament, que cal deixar una mica d’espai entre planta i planta, i que és aconsellable posar les espècies més altes darrere perquè no tapin la llum a les altres.
  • Vigila amb… l’aigua del reg perquè no s’entolli i caigui al balcó de sota. També és important vigilar les fulles i els fruits que puguin caure i les plantes que creixen molt, perquè poden causar molèsties als veïns. Els horts urbans requereixen noves normes de convivència. I, per si de cas, sempre és recomanable tenir a mà els serveis per a la llar de Nexdom que et cobreixen en qualsevol contingència.

Al vídeo següent s’expliquen algunes coses bàsiques a tenir en compte en iniciar-se en la pràctica dels horts urbans.