Estalvia al màxim amb els teus electrodomèstics: 10 consells per gastar menys

Saps que entre el 20% i el 60% del consum total d’energia a casa teva prové dels electrodomèstics? Per això, si estàs fent números per rebaixar la factura de la llum, no oblidis revisar quins electrodomèstics tens a casa i com els utilitzes. Et donem unes pistes:

energia dels electrodomèstics

1. Els electrodomèstics etiquetats en verd com a Classe A, A+ i A++ són els més eficients. Poden consumir fins a 3 vegades menys que un aparell de classe G. Això pot arribar a suposar un estalvi de 800 euros durant la vida útil de l’aparell. Trobaràs més informació sobre aquest tema a la Revista RACC.

2. Si els has de fer servir de nit, és recomanable la tarifa de discriminació horària. El consum nocturn serà fins a 3 vegades més barat, però tingues en compte que de dia la tarifa serà més alta del normal.

3. Compra electrodomèstics de la mida que necessitis i optimitza’n la capacitat. Per exemple, omple la rentadora o el rentaplats abans de posar-los en marxa o utilitza programes de mitja càrrega. Els programes de baixa temperatura també consumeixen molt menys.

4. El manteniment adequat i una neteja regular dels electrodomèstics en perllonga la vida, ajuda a un bon funcionament i estalvia energia. Ara bé, sempre arriba un moment en què fallen. Quan passi això, recorda que disposes del servei de reparació d’electrodomèstics de Nexdom.

frigorífic i estalvi d'energia

5. Compte amb el frigorífic, perquè és el que més consumeix. Per reduir-lo al mínim, ha d’estar lluny de fonts de calor, ben ventilat i es recomana netejar-ne la part posterior un cop l’any i descongelar quan la capa de gel superi els 3 mil·límetres. També cal evitar posar-hi aliments calents i tenir la porta oberta més del necessari.

6. El microones consumeix entre un 60% i un 70% menys que el forn convencional. Però si fas servir el forn, aprofita’n al màxim la capacitat cuinant diverses coses alhora, apaga’l abans d’hora perquè actuï la calor residual i no obris la porta si no és necessari. Cada vegada que l’obrim, es perd un 20% de l’energia acumulada.

7. A la cuina elèctrica, millor fer servir recipients amb una base més gran que la superfície de cocció, per aprofitar la calor al màxim. Els recipients amb tapa ajuden a estalviar un 25% d’energia, i si no són d’inducció, podem aprofitar la calor residual per acabar la cocció.

8. Apaga del tot els aparells que no hagis d’utilitzar fins al cap de mitja hora o més: televisors, torradores, planxa, ordinador… Hi ajuda tenir-ne alguns de connectats a una base de connexió múltiple amb interruptor.

pantalles estalvi d'energia

9. I si pots triar, millor ordinadors i impressores amb sistema d’estalvi d’energia, estalvi de pantalla negra i pantalles planes: consumeixen menys.

10. Per a la calefacció i l’aire condicionat, el millor és aprofitar al màxim la calor o els corrents d’aire naturals, i usar-los sempre en temperatures de confort: entre 20-21º la calefacció i 24-25º l’aire condicionat.

Si vols saber més sobre el consum dels electrodomèstics i com estalviar amb ells, pots consultar la Guia pràctica de l’energia. Consum eficient i responsable de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia.

Sense respostes