Fills sols a casa en vacances. Quines precaucions prendre?

Ja ho heu decidit: marxeu de viatge sense els vostre fill adolescent. Ell no és que tingui gaires ganes d’acompanyar-vos, i vosaltres considereu que ja és prou gran per quedar-se uns quants dies sol a casa en vacances.

Fills sols a casa en vacances

 

Però malgrat que sabeu que és bo que a mesura que van creixent els fills han d’assumir responsabilitats i autonomia, no podeu evitar els nervis i la incertesa que us crea la idea de deixar un jovenet a càrrec de la casa. Les mesures següents us ajudaran a emprendre el viatge més tranquils.

  1. Deixa-li apuntat el nom i número de telèfon de l’hotel on passareu les vacances. Avui en dia ens podem localitzar fàcilment mitjançant els mòbils, però convé que ho pugui fer d’una altra manera. Assegura’t també que té els números de telèfon dels avis, oncles, amics i veïns de confiança per si té algun imprevist i necessita l’ajuda d’un adult que estigui a prop del domicili. A més de guardar-los al seu mòbil, penjar-ne la llista a la nevera és una bona idea.
  2. Recorda-li que en una situació greu d’emergència (per exemple si entren a robar a casa) ha de trucar al 112. Si comptes amb un servei d’assistència urgent a la llar, com el de Nexdom, comenta-li com el poden ajudar i deixa-li també el telèfon a què ha de trucar per si necessita fer-ho.
  3. Assegura’t que sap on és la farmaciola i revisa-la abans de marxar perquè el teu fill disposi de tot el necessari en cas de fer-se alguna petita ferida o tall.
  4. Si algun desconegut truca per telèfon, deixa-li clar que no ha de comentar que està sol a casa. Recorda-li que obrir la porta a algú que no coneix també pot ser perillós.
  5. Parla amb ell sobre la responsabilitat que implica quedar-se sol a casa i, si ha de convidar amics, deixa-li clar que és important que no se salti les normes de convivència habituals (no posar la música molt alta, respectar el descans dels veïns…). Posar-li exemples que l’afectin, com preguntar-li què passaria si en època d’exàmens els veïns no deixessin de fer soroll, pot ajudar-te que prengui més consciència sobre això.

La confiança mútua serà la millor aliada en aquests casos. Estigueu en contacte durant els dies de vacances, segur que tot va sobre rodes!