Com fer la declaració de la renda 2016. Guia pràctica

S’acosta el moment de retre comptes amb Hisenda per l’Impost de Renda de les Persones Físiques (IRPF) relatiu a l’any 2016. Si et toca fer aquest tràmit, t’expliquem les principals novetats i tot el que has de saber per fer la declaració de la renda 2016:

Dates clau:

calendari renda 2016

 • La campanya de la renda 2016 comença el 5 d’abril i s’acabarà el 30 de juny. Durant aquestes dates, pots obtenir i confirmar l’esborrany per internet o per telèfon.

 • La data límit per presentar les declaracions amb domiciliació bancària és el 26 de juny.

 • Si vols realitzar i presentar la declaració de forma presencial, podràs fer-ho de l’11 de maig al 30 de juny. El servei per demanar cita prèvia s’activarà el 4 de maig i tens temps fins al 29 de juny.

 • Si et toca pagar i ho fas a terminis, el 6 de novembre és l’últim dia per abonar el segon termini.

Desapareix el programa PADRE

 • Aquest any, desapareix el programa d’ajuda PADRE i es generalitza l’ús de la plataforma  Renda web per a tots els contribuents, fins i tot els que obtinguin rendes procedents d’activitats econòmiques.

 • El nou sistema no requereix descarregar cap programa i és accessible des de qualsevol dispositiu, fins i tot mòbil. Només has de revisar bé les dades, actualitzar-les si cal i, quan ho vegis clar, confirmar l’esborrany.

 • Com a novetat, es pot realitzar i presentar rectificacions d’una declaració ja presentada. Trobaràs aquesta opció a l’apartat “Més tràmits” del portal Renda 2016.

Com aconsegueix-ho l’esborrany?

 • L’esborrany es pot obtenir per correu postal, al domicili, si vas confirmar l’esborrany de declaració de la renda 2015.

 • Per Internet, a través de Renda WEB, des del 5 d’abril fins al 30 de juny de 2017. Pots obtenir-ho amb certificat electrònic, DNI electrònic, amb Cl@ve PIN o amb el número de referència que pots obtenir a través del servei RENO, disponible al web Renda 2016.

Principals novetats fiscals de la Renda 2016:

 • Deducció per família nombrosa o persones amb discapacitat a càrrec: des d’aquest any, els beneficiaris d’aquesta deducció de 1.200 euros que no estiguin obligats a presentar declaració de la renda, poden cedir el dret a deducció a una altra persona amb dret sobre la mateixa família nombrosa o persona a càrrec, i evitar fer la declaració. Per a aquest tràmit, s’han habilitat els models 121 i 122.

 • Devolució de les clàusules terra: no han d’incloure’s a la declaració els imports rebuts per la devolució de les clàusules sol o per interessos indemnitzatoris. No obstant això si aquests interessos haguessin format part de la deducció per habitatge habitual, caldrà procedir a una regularització.

I si encara tens dubtes, a la pàgina web de l’Agència Tributària trobaràs tota la informació ampliada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *