Cases intel·ligents: quan la ciència ficció entra a la llar

Estàs a punt de sortir de la feina i penses que seria genial poder activar l’aire condicionat a distància per a no passar calor quan arribis a casa i, de passada, posar la rentadora en marxa. Bones notícies: aquestes coses i moltes d’altres més ja són possibles. En els darrers anys, els avenços tecnològics han entrat a fons a casa nostra per a crear “cases intel·ligents” que ens facilitin la vida i siguin més eficients energèticament.

Gràcies a l’anomenat “internet de les coses”, els electrodomèstics i aparells electrònics de casa nostra ja poden funcionar remotament a través de telèfons mòbils o rellotges intel·ligents amb connexió wifi. I no només això, a més incorporen noves prestacions per a simplificar el nostre dia a dia. Aquests en són només alguns exemples:

 • robot aspiradora

  www.dyson.es

  Robots aspiradora més avançats amb càmeres incorporades per a evitar xocar amb mobles i parets i no passar de nou pel mateix lloc.

 • Sistemes de control d’il·luminació, per a encendre, atenuar o apagar els llums de les habitacions o de tota la casa a distància o mitjançant un sensor de moviment. No només contribueix a generar ambients, també suposa un estalvi energètic important.
 • Sistemes de climatització amb control remot per wifi, que també poden programar-se segons els nostres gustos ambientals, del pronòstic meteorològic o apagar-se quan sortim de casa.

tele flexible samsungTelevisors de pantalles flexibles que poden ser de corbades a planes segons els nostres gustos, de les necessitats i de la llum, i que poden recomanar continguts segons les preferències de cada usuari.

 • Peluixos que ens avisen si el nostre fill s’ha despertat, ha encès el llum o fins i tot si s’ha connectat a l’ordinador per a mirar dibuixos.
 • Rentadores, forns, cassoles i robots de cuina que funcionen mitjançant la wifi per reconeixement de veu i que poden programar-se a distància i ens avisen quan han acabat.
 • samsung nevera

  www.samsung.com

  Neveres que ens avisen dels productes que estan a punt de caducar o d’allò que cal comprar, i que fins i tot permeten fer la compra on-line des de la mateixa pantalla.

 • Panys connectats al teu smartphone que s’obren només detectant la proximitat del telèfon autoritzat i que permeten donar codis d’accés a familiars, amics o veïns quan ens faci falta.

Les possibilitats semblen infinities. Fires com la IFA de Berlín o la Fira Internacional d’Electrònica de Consum (CES) permeten que marques com Samsung, LG, Apple o Panasonic, entre d’altres, ens sorprenguin any rere any amb els seus avenços.

Tot i això, el repte continuen sent els preus i la compatibilitat total de tots els sistemes i dispositius, siguin de la marca que siguin. Malgrat tot, val la pena anar-hi pensant.

I això sí, per molt intel·ligent que sigui casa teva, no oblidis tenir-la ben protegida amb una bona assegurança que cobreixi qualsevol possible incidència i amb una bona assistència perquè tot vagi bé.