Accés a l’habitatge: quines ajudes hi ha?

Estàs buscant un pis i no t’acaben de quadrar els números? Normal, l’accés a l’habitatge continua sense ser un objectiu fàcil, i menys avui dia. No obstant això, hi ha algunes ajudes, especialment per al lloguer, que potser et seran d’utilitat. I és que amb una petita empenta, algunes coses resulten més senzilles.

accés a l'habitatge

Aquestes són les ajudes que pots trobar actualment a Catalunya per a tenir accés a l’habitatge:

Prestacions per al pagament del lloguer: per a persones o unitats de convivència amb uns ingressos que no superin 1,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya ni siguin inferiors als necessaris per pagar el lloguer. Per poder optar a aquests ajuts, s’ha d’acreditar un mínim de 5 anys de residència legal a Catalunya, dos dels quals immediatament anteriors a la data de la sol·licitud, i ser titular del contracte de lloguer d’un habitatge destinat a domicili habitual i permanent. Aquesta prestació es convoca de forma anual.

Habitatges de protecció oficial: tot i que no es consideren pròpiament prestacions, es tracta d’habitatges més assequibles econòmicament que els que podem trobar a preu de mercat. Això sí, per poder optar a un d’aquests habitatges, cal estar inscrit al registre de sol·licitants d’habitatge públic del respectiu municipi i complir els següents requisits econòmics.

  • Venda: els ingressos per unitat familiar han de ser, com a màxim, de 2,33 vegades l’IRSC, per a les de règim especial; 5,14 vegades l’IRSC per al règim general; i 6,08 vegades l’IRSC per a habitatges de preu concertat.
  • Lloguer: els ingressos per unitat familiar estan limitats entre 2,33 vegades l’IRSC i 4,21 vegades, en funció dels anys de lloguer i de si es tracta d’habitatges de règim especial o general.
  • Lloguer amb opció de compra: el límit d’ingressos oscil·la entre 2,33 i 6,08 vegades l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), depenent del règim de l’habitatge.

Avalloguer: es tracta d’un ajut per donar més seguretat a les persones propietàries que vulguin llogar el seu habitatge. Ofereix la possibilitat de percebre un màxim de 5 mesos de lloguer en cas d’instar un judici per poder desnonar l’inquilí per impagament de les rendes.

Ajudes d’accés a l’habitatge per a persones en situació d’atur de llarga durada: són ajudes d’entre 100 i 200 euros al mes durant un any, pensades per a famílies que, per la seva situació vulnerable, no poden afrontar els pagaments mensuals del lloguer o la hipoteca.

Prestacions urgents per impagament de lloguer, hipoteca o per desnonament: són ajuts a fons perdut destinats a persones que han contret deutes pel seu habitatge. El seu objectiu és garantir que la persona afectada pugui conservar un lloc on viure.

Ajuts a la rehabilitació: dirigits a titulars d’habitatges o d’edificis d’un sol habitatge que vulguin millorar les instal·lacions, la mobilitat o l’aïllament; o comunitats de propietaris que vulguin actuar sobre patologies, deficiències, accessibilitat, instal·lacions comunitàries i sostenibilitat. Els edificis situats a la ciutat de Barcelona queden exclosos d’aquests ajuts ja que disposen de subvenció per part del Consorci de l’Habitatge de Barcelona.

Pots consultar tota la informació sobre els ajuts disponibles a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. I no ho oblidis, així que tinguis el teu habitatge, contractar una bona assegurança per protegir aquesta important inversió i, sobretot, la teva llar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *