Com evitar el contagi d’un virus com el coronavirus?

El nou tipus de coronavirus, detectat per primera vegada el desembre del 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei (la Xina), ha afectat milers de persones i causat la mort de persones arreu del món. L’ Organització Mundial de la Salut està col·laborant estretament amb experts mundials, governs i associats per ampliar ràpidament els coneixements científics sobre aquest nou virus, rastrejar la seva propagació i virulència i assessorar els països i les persones sobre la mesures per protegir la salut i prevenir la propagació del brot.

Preguntes i respostes per aclarir dubtes sobre el coronavirus

Què són exactament els coronavirus?

Els coronavirus són una extensa família de virus que poden causar malalties tant en animals com en humans. En els humans, se sap que diversos coronavirus causen infeccions respiratòries que poden anar des del refredat comú fins a malalties més greus com la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS) i la síndrome respiratòria aguda severa (SRAS). El coronavirus que s’ha descobert més recentment causa la malaltia per coronavirus COVID-19.

Quins símptomes té una persona infectada per coronavirus?

Els símptomes més comuns de la COVID-19 són febre, cansament i tos seca. Alguns pacients poden presentar dolors, congestió nasal, rinorrea, mal de coll o diarrea. Aquests símptomes solen ser lleus i apareixen de forma gradual. Algunes persones s’infecten però no desenvolupen cap símptoma i no es troben malament. La majoria de les persones (al voltant del 80%) es recupera de la malaltia sense necessitat de realitzar cap tractament especial. Al voltant d’1 de cada 6 persones que contrauen la COVID-19 desenvolupa una malaltia greu i té dificultat per respirar. La gent gran i les que pateixen afeccions mèdiques subjacents, com hipertensió arterial, problemes cardíacs o diabetis, tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu.

Les persones que tinguin febre, tos i dificultat per respirar han de buscar atenció mèdica.

Com em puc contagiar?

Una persona pot contraure la COVID-19 per contacte amb una altra que estigui infectada pel virus. La malaltia pot propagar de persona a persona a través de les gotes provinents del nas o la boca que surten quan una persona infectada tus o exhala. Aquestes gotes cauen sobre els objectes i superfícies que envolten a la persona, de manera que altres persones poden contraure la COVID-19 si toquen aquests objectes o superfícies i després es toquen els ulls, el nas o la boca. També poden contagiar aamb l’inhalacióde gotes que hagi escampat una persona amb COVID-19 en tossir o exhalar. Per això és important mantenir-se a més d’1 metre de distància d’una persona malalta.

L’OMS està estudiant les investigacions en curs sobre les formes de propagació de la COVID-19 i seguirà informant sobre els resultats actualitzats.

Cinc recomanacions per evitar el contagi d’un virus respiratori

A més, per reduir el risc de transmissió d’infeccions respiratòries agudes, les persones no infectades i el personal sanitari han de:

  • Evitar el contacte directe amb persones que pateixin infeccions respiratòries agudes.
  • Rentar-se les mans sovint, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Tapar-se la boca i el nas quan tussin o esternudin.
  • Evitar el contacte sense protecció amb animals de granja o salvatges.
  • Cuinar bé tots els aliments, especialment la carn i els ous.

Hi ha medicaments o teràpies que permetin prevenir o curar la COVID-19?
Encara que alguns remeis occidentals, tradicionals o casolans poden proporcionar confort i alleujar els símptomes de la COVID-19, no hi ha proves que els medicaments actuals puguin prevenir o curar la malaltia. L’OMS no recomana l’automedicació, en particular amb antibiòtics, per prevenir o curar la COVID-19. Hi ha diversos assaigs clínics en curs amb medicaments occidentals i tradicionals. L’OMS facilitarà informació actualitzada tan aviat com els resultats dels assajos clínics estiguin disponibles.

Hi ha alguna vacuna, medicament o tractament per a la COVID-19?
Encara no. Fins a la data, no hi ha cap vacuna ni medicament antiviral específic per prevenir o tractar la COVID-2019. No obstant això, els afectats han de rebre atenció de salut per a alleujar els símptomes. Les persones que presenten casos greus de la malaltia han de ser hospitalitzades. La majoria dels pacients es recuperen amb l’ajuda de mesures de suport.

S’estan investigant possibles vacunes i diferents tractaments farmacològics específics. Hi ha assaigs clínics en curs per posar-los a prova. L’OMS està coordinant els esforços dirigits a desenvolupar vacunes i medicaments per prevenir i tractar la COVID-19.

Qui corre risc de desenvolupar una malaltia greu?
Encara tenim molt per aprendre sobre la forma en què la COVID-2019 afecta els humans, però sembla que les persones grans i les que pateixen afeccions mèdiques preexistents (com hipertensió arterial, malalties cardíaques o diabetis) desenvolupen casos greus de la malaltia amb més freqüència que d’altres.

Són eficaços els antibiòtics per prevenir o tractar la COVID-19?
No, els antibiòtics no són eficaços contra els virus, sol contra les infeccions bacterianes. La COVID-19 està causada per un virus, de manera que els antibiòtics no serveixen davant. No s’han d’usar antibiòtics com a mitjà de prevenció o tractament de la COVID-19. Només s’han d’utilitzar per tractar una infecció bacteriana seguint les indicacions d’un metge.

Per ara, mentre avancen les investigacions hi ha països amb restriccions de mobilitat, les autoritats sanitàries col·laboren amb els sectors dels viatges, el transport i el turisme perquè als centres de salut per a viatgers, les agències de viatges, els operadors de transport i els punts d’entrada es proporcioni la informació necessària per reduir el risc global de contagi i es duguin a terme els sistemes de prevenció necessaris.

Si has de viatjar, recorda que amb l’Assistència RACC Travel disposes de l’equip mèdic les 24 hores per a realitzar qualsevol consulta durant els teus viatges per tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *