Com evitar el contagi d’un virus com el coronavirus?

El nou tipus de coronavirus, detectat per primera vegada el desembre del 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei (la Xina), ha afectat milers de persones i causat la mort a un centenar. La font d’infecció està sota investigació, amb la sospita que el causant pugui ser d’origen animal, ja que els primers casos de contagi es van donar en un mercat on n’hi havia, tal com informa des de fa uns dies l’Organització Mundial de la Salut.

Preguntes i respostes per aclarir dubtes sobre el coronavirus

Què són exactament els coronavirus?

Els coronavirus són una àmplia família de virus que normalment afecten només als animals. Alguns es poden transmetre dels animals a les persones. Produeixen quadres clínics que van des del refredat comú fins a malalties més greus, com passa amb el coronavirus que va causar la síndrome respiratòria aguda greu (SARS-CoV) i el coronavirus causant de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS-CoV).

Quins símptomes té una persona infectada per coronavirus?

Els signes comuns d’infecció inclouen símptomes respiratoris com febre, tos i dificultat per respirar. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, síndrome respiratòria aguda severa, insuficiència renal i, fins i tot, la mort.

Les persones amb símptomes d’una infecció respiratòria aguda haurien de prendre les precaucions següents: mantenir certa distància amb els altres, tapar-se el nas i la boca amb mocadors d’un sol ús o roba quan esternudin o tussin i rentar-se les mans.

Com em puc contagiar?

Encara no se sap de forma precisa, però altres virus, amb comportament semblant als coronavirus, es transmeten a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si li entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca.

Cinc recomanacions per evitar el contagi d’un virus respiratori

A més, per reduir el risc de transmissió d’infeccions respiratòries agudes, les persones no infectades i el personal sanitari han de:

  • Evitar el contacte directe amb persones que pateixin infeccions respiratòries agudes.
  • Rentar-se les mans sovint, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Tapar-se la boca i el nas quan tussin o esternudin.
  • Evitar el contacte sense protecció amb animals de granja o salvatges.
  • Cuinar bé tots els aliments, especialment la carn i els ous.

Són molt contagiosos els coronavirus?

Segons l’OMS, la infecció sembla que és poc contagiosa. Fins ara, les dades disponibles indiquen que hi ha transmissió de persona a persona, i perquè es produeixi la infecció es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona malalta, a través de les mucoses d’una altra persona (nas, boca, ulls). Així que, d’entrada, sembla poc probable que la transmissió es doni per aire i a distàncies superiors d’1 o 2 metres.

He anat a Wuhan i em trobo malament, què he de fer?

Si en les dues setmanes després de la tornada del viatge a la ciutat de Wuhan es presenten símptomes respiratoris semblants a tos, mal de coll, febre, sensació de falta d’aire, etc., s’ha de comunicar ràpidament als serveis sanitaris i informar de la destinació del viatge perquè puguin realitzar les proves necessàries per descartar la infecció i prendre les mesures oportunes de prevenció de contagi a altres persones.

Puc anar a la Xina? I a altres països?

De moment, l’OMS no recomana adoptar cap mesura de salut específica per a les persones que viatgen a la Xina ni a qualsevol altre lloc del món. Ara bé, sí que recomana als viatgers que es dirigeixin a un centre mèdic si durant el viatge noten algun símptoma relacionat amb una infecció respiratòria.

Existeixen mesures de prevenció per a viatgers?

És recomanable, en general, i en especial a la ciutat de Wuhan, evitar consumir carn poc cuinada i el contacte proper amb animals vius o morts, domèstics o salvatges, i el contacte amb persones que hagin estat recentment a Wuhan i pateixin infeccions respiratòries.

Per ara, mentre avancen les investigacions, les autoritats sanitàries col·laboren amb els sectors dels viatges, el transport i el turisme perquè als centres de salut per a viatgers, les agències de viatges, els operadors de transport i els punts d’entrada es proporcioni la informació necessària per reduir el risc global de contagi i es duguin a terme els sistemes de prevenció necessaris.

Per viatjar tranquil·lament, recorda que amb l’Assistència RACC Travel disposes de l’equip mèdic les 24 hores per a realitzar qualsevol consulta durant els teus viatges per tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *