1994, l’any en què Magic Senna ens va deixar

Ayrton Senna

Foto: Institut Ayrton Senna

L’1 de maig va fer vint anys de la desaparició del pilot brasiler Ayrton Senna en un dramàtic Gran Premi de San Marino a Imola. Roland Ratzenberger havia mort el dia abans i totes dues morts van suposar un abans i un després en la seguretat de la F1.

Aquell 1994 els aficionats de la F1 esperaven veure a Barcelona un enfrontament semblant entre Senna, representant d’un cert tipus de gentleman driver de la F1, i la nova generació irreverent, encarnada en Michael Schumacher. No va poder ser així, i el Gran Premi d’Espanya de F1 del 94 va arribar sense Senna, i en un ambient de crispació.

Millores per a la seguretat dels pilots de la F1

Com que a més es va produir un accident greu (protagonitzat per Karl Wendlinger) en la cursa prèvia, a Mònaco, la tensió va augmentar. Després, al Circuit de Montmeló, l’accident de Symtek de Montermini, que havia substituït Ratzenberger, va fer esclatar els nervis. El Circuit esdevenia, així, en una olla a pressió entre pilots, la FIA i els organitzadors. La solució, pactada in extremis aquell mateix divendres, va ser col·locar una xicana a la recta Nissan. La cursa la va guanyar Damon Hill, company d’equip de Senna a Williams, a qui va dedicar la victòria.

Duel impressionant entre Senna i Mansell al Circuit

Però si es tracta de Senna i el Circuit, la imatge serà sempre del seu enfrontament a la recta principal amb el Williams de Nigel Mansell, en el primer Gran Premi disputat al Circuit el 1991. Tots dos es van situar en paral·lel a més de 300 km/h, mirant-se de reüll i gairebé tocant els pneumàtics entre les espurnes que saltaven per sota dels monoplaces a causa del fregament del fons pla amb l’asfalt. Va ser Mansell qui va aguantar la frenada, i va passar per davant del McLaren del brasiler. Mansell va acabar vencedor i Senna, cinquè, tot i que el títul se’l va emportar el brasiler tres curses més tard.

Si vols viure emocions igual que les que t’expliquem aquí, encara ets a temps de comprar les entrades per al Gran Premi d’Espanya de F1 al Circuit gràcies als descomptes de la targeta RACC Master i RACC Joves.

I, atenció! Si ets fan de la nostra pàgina de Facebook pots participar en el sorteig d’unes entrades dobles per al GP al Circuit. Participa-hi des d’aquí. Tens temps fins al 4 de maig.