Dubtes i consultes sobre la Renda 2019

El dimecres 1 d’abril va començar la campanya de la renda per a l’exercici 2019. Malgrat la pandèmia i aquesta situació que ens obliga a quedar-nos a casa, com a contribuents tenim la obligació de presentar la renda dins del període establert.

renda 2019

Si teniu dubtes a l’hora de fer la renda, us resolem algunes qüestions que us seran d’utilitat:

Estic obligat a fer la declaració de la Renda?

Depèn dels rendiments que s’hagin obtingut al llarg de l’any, i depèn de la font d’ingressos, no és el mateix tenir un pagador que dos, i no és el mateix vendre una casa o accions que tenir un pis llogat, cada rendiment té uns límits i per això és important que individualitzem cada cas en concret.

Com a conseqüència de la Covid-19, s’han ampliat els terminis per a la presentació de la declaració?

No, per ara no ens consta que hi hagi hagut cap ampliació, encara que no descartem que, a conseqüència de l’estat d’alarma, s’allarguin els terminis de presentació.

Visc amb la meva parella, no estem casats, però tenim un fill en comú, podem fer la declaració de la Renda en modalitat conjunta?

Només poden optar a fer la declaració conjunta dels membres d’una unitat familiar, i actualment només hi ha dues unitats familiars:

  1. Els cònjuges no separats legalment i els fills menors que convisquin amb ells.
  2. El pare o la mare que convisqui amb fills menors.

De manera que, com en aquest cas, si el fill conviu amb els dos progenitors i no estan casats, no poden optar per aplicar-se el benefici de la declaració de la Renda conjunta.

He tingut un pis llogat, l’he de declarar?

Sí, s’han de declarar tots els ingressos i també les despeses que hagi generat, de manera que es poden deduir les despeses d’IBI, comunitat, assegurances, amortització, etc., a més d’aplicar reduccions en cas que la destinació sigui la residència habitual de l’inquilí.

Tinc un fill de 23 anys que no ha percebut ingressos durant l’exercici, puc incloure’l a la meva declaració de la Renda?

Sí, ja que compleix els requisits de la normativa, que són que no tingui més de 25 anys, que convisqui amb els progenitors, que no obtingui rendes, excepte les exemptes, superiors a 8.000 euros i que no faci la declaració de la Renda amb rendiments superiors a 1.800 euros.

He venut un immoble, l’he de declarar?

Rotundament, sí, ha de declarar-se el possible guany o la pèrdua que s’hagi generat, és a dir, la diferència entre el valor de transmissió i el valor d’adquisició. Actualment tributa per trams que oscil·len entre un 19% i un 23% i van a la base de l’estalvi.

Com és més favorable fer la declaració de la Renda, conjuntament o individualment?

Depèn, per saber el resultat d’una declaració cal fer-la i comparar. Però, normalment, quan els dos progenitors treballen és millor fer-la individual i quan un treballa i l’altre no, acostuma a ser més favorable fer-la en modalitat conjunta, però cal comparar resultats.

Què puc incloure en la meva declaració de la Renda perquè em surti més favorable?

Sempre cal tenir en compte les possibles aportacions que haguem fet a sindicats, col·legis professionals, aportacions a plans de pensions, a patrimonis de persones protegides, a entitats sense ànim de lucre, aportacions a entitats de nova creació, deduccions familiars, etc.

Puc aplicar deduccions autonòmiques?

I tant que sí, si es compleixen els requisits poden variar notablement el resultat de la declaració de la Renda, per la qual cosa cal estar molt pendent de si podem aplicar aquestes deduccions i incloure-les en la nostra autoliquidació.

Puc fraccionar el pagament de la meva declaració en cas de sortir-me positiva?

Sí, es pot fraccionar pagant ara un 60% i el restant 40% el novembre.

 

Et deixem el Directe d’Instagram amb el detall de tota la informació:

Recorda que si tens RACC Legal disposes d’un equip d’advocats especialistes per ajudar-te i assessorar-te les 24 hores del dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *