RutaRACC: La ‘Cité’ de Carcassona i més enllà de les muralles

Viatgem fins al sud de França amb el nou DS3 Crossback per descobrir la ciutat medieval de Carcassona i el seu entorn.

L’estrella de la corona de la regió d’Occitània és, sense cap dubte, la vila medieval de Carcassona. Situada al sud de França, a mig camí entre Perpinyà i Tolosa, descobrim una ciutat emmurallada, restaurada per Eugène Viollet-le-Duc al segle XIX i declarada el 1997 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

En aquesta ruta, hem decidit arribar al destí d’una sola tirada. De Barcelona a Carcassona per autopista i a través de vies ràpides amb el renovat ViaT RACC by Bip&Drive. En aquest cas, i ja que som a França, hem volgut provar el nou SUV DS3 Crossback, gràcies a DS Salón Barcelona Badal, un model elegant, confortable i amb l’última tecnologia. Al volant, no et deixarà indiferent. Dotat d’una silueta modelada i grans rodes, aquest SUV compacte presenta un estil avantguardista i, alhora, potent i escultural.

La vila medieval de Carcassona

L’antiga ciutat de Carcassona, encara habitada, compta amb 52 torres i dues portes que donen accés gratuït a la ciutat murallada tant de dia com de nit. Un cop dins, us trobareu amb el passeig circular que us permet envoltar la ciutat entre les dues muralles.  Aquest espai, de poc més d’un quilòmetre de circumferència, data del segle Xlll, quan es va construir el segon mur per reforçar la protecció de la població. Dins de la segona muralla, trobareu els carrers medievals amb cases i botigues de tota mena, que mantenen la seva arquitectura en pedra i fusta, tot i els canvis constants a què han estat sotmeses. A la Cité podreu passejar, comprar algun souvenir de cuir, fusta i sabons de la regió.

Durant el vostre recorregut dins la vila trobareu…

La porta de Narbona

Situada cap a l’est, orientada cap a la ciutat de Narbona (a qui deu el seu nom) i protegida per dues enormes torres. En l’actualitat hi trobareu un pont llevadís que originàriament no existia.

També podreu accedir a la vila a través de la porta d’Aude. Aquesta s’orienta al riu (que porta el mateix nom) i manté el seu aspecte típicament medieval. La porta ha servit de teló de fons de moltes pel·lícules com Els visitants, Robin Hood: príncep dels lladres i Le Corniaud.

El protagonista central de la ciutat és el castell. Construït al segle XII, va ser encarregat pels vescomtes de Carcassona per defensar la ciutat. Podreu accedir a l’interior del castell, amb entrada de pagament, i conèixer-ne la història, l’arquitectura i les reconstruccions.  A vegades s’ofereixen tallers i espectacles medievals per amenitzar el tour.

Basílica de Sant Nazari

En el seu origen, aquesta basílica va ser l’antiga catedral de Carcassona, que es va construir sobre les ruïnes d’un antic temple carolingi. Podreu apreciar l’estil romànic (s. XII) del seu campanar i la disposició de la nau. Posteriorment s’hi van afegir elements d’estil gòtic: l’absis i la vidriera central, que proporciona una bona entrada de llum, els dies de més claror.

El gran pou

Aquest és un dels punts de subministrament d’aigua més important de l’antiga ciutat.  El pou (s. XIV) està decorat amb herbes d’estil renaixentista sobre les columnes. La història explica que els visigots, davant de la imminent arribada d’Àtila, van amagar el tresor de Salomó a l’interior del pou. Són molts els que han intentat trobar-lo, però mai ha aparegut…

Després de la visita a peu per la Cité, pugem altre cop al cotxe que ens està acompanyant durant aquesta ruta per la regió. El DS3 Crossback ens reconeix quan ens hi apropem, d’aquesta manera no necessites clau. El seu motor de gasolina PureTech et garanteix sensacions de conducció dinàmiques i podràs escollir diferents estils de conducció depenent de la teva ubicació.

La Carcassona actual: el Midi i els seus parcs

Tot i que la ciutat emmurallada capta tota l’atenció dels seus visitants, la ciutat actual, al peu de l’antiga vila, forma part de la seva evolució i acaba de completar l’oferta turística de la zona. Si teniu uns dies més per conèixer aquesta zona del sud de França, podeu navegar pel Midi, descobrir els racons de la ciutat moderna i tastar els seus vins.

Per Carcassona passa el Canal du Midi, que uneix el mar Mediterrani amb l’Atlàntic a través del riu Garona. És justament per això que el Midi també s’anomena col·loquialment el canal dels dos mars. Aquest canal encara es pot recórrer amb embarcació, sent la via navegable més antiga d’Europa. Hi ha la possibilitat de contractar creuers fluvials en els quals podreu viatjar amb la família i els amics durant uns dies i recórrer fins a 240 quilòmetres, des de Tolosa fins a l’albufera de Thau.

Els parcs i jardins de Carcassona formen part de la vida diària dels seus habitants, sobretot els dies assolellats, a l’hora de dinar. El jardí Maria i Pierre Sire (s. XX) és un dels preferits. Un espai verd situat davant dels edificis administratius del barri de la Trivalle, al peu del pont de l’Aude. El seu nom està dedicat a dos dels escriptors més estimats de Carcassona: Pierre Sire, professor de primària, i Maria Sire, directora de l’escola de la ciutat. El jardí André Chénier, just davant de l’estació SNCF, data de l’any 1821 i commemora l’abdicació de Napoleó i l’entrada de Lluís XVIII de França a París. Carcassona posseeix la categoria de “dues flors” com a ville fleurie atorgada pel Consell Nacional de França.

Terra de vins de DO

Carcassona és també terra de vins. En aquesta regió trobareu una extensa zona de cultiu de raïm de denominació. Aquesta és una terra arrelada a la tradició i la seva història. Els seus vins són el resultat del coneixement mil·lenari, del treball dur de la vinya i de la passió i l’ampli coneixement del vi. Si us interessa, disposeu d’activitats enològiques en les quals podreu fer reserva per fer tastos de vins i rutes privades.

Fitxa de la ruta

SortidaBarcelona (Barcelonès)
DestíCarcassona (Occitània, França)
Distància302 km
Temps3 h 18 min. aprox. (sense aturar-se)
DificultatMitjana
Despesa54,29 € (peatge 30,00 € + combustible 24,29 €)
Dades tècniquesDS3 Crossback

Mapa de la ruta completa

Us animeu a fer aquesta ruta? Si descobriu nous punts d’interès, deixeu un comentari o compartiu-los amb l’etiqueta #RutaRACC

La ruta en imatges

Comentaris
  1. Enric Sànchez-Cid

    Molt correctes els comentaris i ajustats a una bona orientació per conèixer Carcassona. Gràcies. Enric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *