Restriccions de trànsit en cas d’episodi de contaminació ambiental: què cal saber

[Trobaràs tota la informació sobre el tema de les restriccions de trànsit actualitzada en aquest enllaç.]

 

L’1 de desembre de 2017 entra en vigor a l’àrea metropolitana de Barcelona la prohibició de circulació per als vehicles més antics en cas que es declari un episodi de contaminació ambiental. Aquestes mesures que ara s’aplicaran exclusivament en cas d’episodis de contaminació a partir del 2020 seran permanents els dies laborables.

Episodi de contaminació ambiental

 • Quan es declararà un episodi de contaminació ambiental? El declararà la Generalitat quan la concentració de diòxids de nitrogen (NO2) i/o partícules en suspensió (PM) a l’aire superi els valors límit que la UE i l’Organització Mundial de la Salut recomanen no excedir com a protecció per a la salut humana.
 • Seran freqüents aquests episodis de contaminació? A Barcelona les condicions per declarar un episodi de contaminació ambiental es poden produir uns tres cops l’any, segons l’Ajuntament i l’AMB, i normalment remeten pocs dies després.
 • Com s’informarà els usuaris que s’ha declarat o s’ha acabat un episodi de contaminació? Mitjançant els panells d’informació lluminosos als carrers i carreteres, a través de tots els mitjans (webs, xarxes socials, etc.) de què disposa l’Administració, amb els sistemes d’informació (panells electrònics, megafonia, cartells…) dels diferents operadors de transport públic, mitjançant els serveis d’atenció ciutadana (010 i oficines d’atenció ciutadana) i amb la col·laboració dels mitjans de comunicació.
 • Al web airenet.gencat.cat (en català i castellà) hi ha tota la informació actualitzada al moment de l’estat de l’aire i de totes les qüestions referides als episodis ambientals.

Afectacions del trànsit

Què implica per al trànsit? La prohibició de circulació per als vehicles més antics, segons aquests criteris:

 • A la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de l’àmbit Rondes de Barcelona (perímetre interior delimitat per les rondes) no hi podran circular els turismes sense etiqueta ambiental de la DGT, és a dir, turismes de gasolina anteriors al 2000 i dièsel anteriors a 2006. També tindran restringida la circulació les furgonetes anteriors a l’1/10/1994. Aquesta ZBE inclou els municipis de Barcelona (excepte Zona Franca Industrial, Vallvidrera, Tibidabo i les Planes) i les àrees circumdants de les rondes als municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues, Cornellà i Sant Adrià del Besòs. 
 • Hi ha excepcions per a alguns vehicles? Sí, l’Administració ha previst una excepció permanent per als vehicles de persones amb mobilitat reduïda i per als serveis d’emergències (policia, bombers, ambulàncies…) i els serveis essencials (mèdics, funeraris…). Aquests vehicles podran circular amb independència de la seva antiguitat en cas d’episodi de contaminació ambiental.
 • Què passa amb els autobusos, els autocars i els camions? A curt termini, segons han informat l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, tots aquests vehicles poden circular independentment de la seva antiguitat, però la voluntat de les Administracions és que, progressivament, els més antics formin part també dels vehicles prohibits en cas d’episodi de contaminació. També les furgonetes matriculades amb estàndards d’emissions Euro 1, Euro 2 i Euro 3 tenen una exempció provisional en espera d’una futura regulació.
 • Què passa amb les motos? Des del 4 d’abril de 2018 les motos i els ciclomotors sense etiqueta de la DGT no podran circular els dies d’episodi dins la Zona de Baixes Emissions, en dies feiners de dilluns a divendres de 7 a 20h. Els titulars dels vehicles lleugers podran obtenir l’etiqueta que els correspongui a través de la xarxa d’oficines de correus per 5 euros.
 • A quants vehicles pot afectar la restricció? Segons càlculs del RACC, seran més de 130.000 vehicles, cosa que vol dir que unes 150.000 persones veuran afectades les seves necessitats de mobilitat.
 • Un cop declarat un episodi de contaminació ambiental, les restriccions de trànsit seran immediates? Les restriccions entraran en vigor a les 7 h del matí de l’endemà de la declaració, per donar temps als usuaris afectats de buscar algun transport alternatiu. En canvi, un cop la Generalitat declari que l’episodi de contaminació ha acabat, les restriccions de trànsit deixen de tenir efecte automàticament.
 • Les restriccions estaran operatives 24 hores al dia? Mentre duri la declaració d’episodi ambiental, les restriccions de trànsit s’aplicaran de dilluns a divendres, de les 7 h del matí a les 20 h del vespre. En la franja nocturna (de les 20.01 h a les 06.59 h del matí) i durant els caps de setmana i festius podran circular tot tipus de vehicles.

Distintius ambientals de la DGT

 • Com puc saber si el meu cotxe té dret a tenir una etiqueta ambiental de la DGT? Pots consultar el web de la DGT o fer-ho a través del web de l’Ajuntament.
 • Com puc obtenir el distintiu ambiental si no m’ha arribat o l’he perdut? Es pot comprar a algunes oficines de Correus per un preu de 5 euros. El llistat d’oficines es pot consultar aquí. I si vols, per a la teva comoditat i si ets soci del RACC, el servei de gestoria del RACC pot fer el tràmit per tu.
 • És obligatori enganxar l’etiqueta ambiental de la DGT al parabrisa del cotxe o de la moto? No és obligatori, però sí més pràctic, ja que en absència de l’etiqueta, la Guàrdia Urbana pot fer aturar el vehicle en episodis de contaminació fins que els agents comprovin la documentació i verifiquin que el cotxe no està subjecte a restriccions de trànsit. Es recomana enganxar el distintiu a la part inferior dreta del parabrisa davanter.

DGT etiquetes contaminació

Vigilància i sancions

 • Com es vigilarà el compliment de les prohibicions? A la ZBE de les Rondes, la Guàrdia Urbana vetllarà perquè no circulin els vehicles que no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT, amb un operatiu reforçat amb quasi 50 patrulles, en coordinació amb les policies locals dels municipis per on passen les rondes. De cara al futur, l’Ajuntament de Barcelona desplegarà progressivament un sistema de control automàtic amb la implantació de càmeres de lectura de matrícules, un sistema que estarà totalment operatiu abans del 2020.
 • Quina sanció hi haurà per als conductors que incompleixin la prohibició de circular? El fet de no complir la normativa estarà tipificat com a falta lleu i suposarà una infracció que, en el cas de Barcelona, implica una multa de 100 euros, amb una rebaixa del 50% si s’abona al moment.
 • Hi haurà restriccions per aparcar al carrer, en el perímetre interior de les rondes, mentre estigui vigent l’episodi de contaminació? No hi haurà restriccions, però sí un increment considerable de preu per als no residents, amb un suplement de 2 euros/hora afegit a la tarifa habitual, tant a la zona blava com a la zona verda. Als vehicles amb etiqueta zero i eco no se’ls aplicarà aquest suplement.

Opcions en transport públic

Hi haurà alguna alternativa en transport públic? Hi ha diferents actuacions previstes:

 • En cas de declaració d’episodi ambiental, es podrà adquirir un bitllet d’anada i tornada anomenat “T-Aire” per 1,80 euros (preu per a una zona) equivalent a l’import (amb un 10% de descompte) de dos viatges amb T-10.
 • També es reforçaran en hora punta les freqüències de pas i els vehicles en funcionament de metro, autobusos, tramvia i trens de Rodalies i FGC de l’àrea metropolitana.
 • S’habilitarà un carril bus temporal a la B-23 des de Molins de Rei fins a la Diagonal, la qual cosa restarà un carril per a la resta de vehicles.
 • D’altra banda, qui desballesti un vehicle antic contaminant i es comprometi a no comprar cap altre cotxe en tres anys, podrà demanar la Targeta Verda, que li oferirà tres anys de transport públic gratuït a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Les peticions del RACC

 • Què demana el RACC? Davant l’afectació que poden tenir en la població aquestes restriccions de trànsit en casos d’episodi de contaminació, i amb l’objectiu de fer compatible la millora ambiental de les ciutats amb el dret de totes les persones a moure’s lliurement, el RACC ha presentat a l’Administració una proposta amb 14 mesures per a la millora de la qualitat de l’aire. Aquestes mesures es dirigeixen a tres grans objectius:
  • Una aplicació progressiva i homogènia de les restriccions de circulació per als vehicles més antics.
  • L’establiment de compensacions econòmiques perquè els usuaris canviïn els seus vehicles per altres més respectuosos amb el medi ambient.
  • La millora de les infraestructures i del sistema de transport públic.

mesures qualitat de l'aire

Avís preventiu d’alta contaminació

Un altre tipus de comunicat que pot declarar la Generalitat és l’avís preventiu d’alta contaminació. Tot i que no té afectació directa en el trànsit, és important conèixer les seves característiques.

 • Quan es declara un avís preventiu d’alta contaminació? L’activa la Generalitat quan els índexs de diòxids de nitrogen (NO2) o partícules en suspensió (PM) en l’aire estiguin pròxims als valors límit recomanats per l’Organització Mundial de la Salut i per la UE, però sense superar-los.
 • L’avís preventiu implica alguna restricció de trànsit? L’avís preventiu no suposa cap restricció per al trànsit, només inclou recomanacions als ciutadans, com utilitzar transport públic en comptes de vehicle privat, compartir cotxe o conduir de forma suau (recomanacions que, per altra banda, caldria seguir sempre).
 • L’avís preventiu sempre acaba amb una declaració d’episodi de contaminació? No necessàriament. Si les circumstàncies ambientals milloren, es pot desactivar sense haver declarat un episodi. L’objectiu de l’avís preventiu és preparar els ciutadans per a una possible declaració d’episodi ambiental i demanar la seva col·laboració per intentar que aquest episodi no s’acabi produint.

 

(Informació tancada a 30 de novembre del 2017).

Comentaris
 1. Albert

  Bon dia,

  Jo soc d’Andorra i sovint estic a Barcelona per tema de feina. Que pasa amb els cotxes de matricula extrangera?

  Gràcies.

  • RACC Bloc

   Bona tarda Albert,
   De moment, l’administració no ha previst cap mesura per restringir qualsevol vehicle amb matrícula estrangera, per tant, el seu vehicle no tindria restriccions d’accés a la zona de baixes emissions.
   Esperem haver-lo ajudat.

 2. Víctor Font

  Bon dia.
  Em passa igual que en Sergi Pérez Serrano.
  Segons tinc entès, a partir del 2025 serà permanent la restricció durant tota la setmana i tota hora.
  Llavors, els que tenim cotxes clàssics a Barcelona i ens volem moure amb ells, que haurem de fer??
  Llençar-los??
  Gràcies!!

  • RACC Bloc

   Bona tarda Víctor,
   El RACC ha demanat a les administracions públiques pertinents que es defineixi una regulació específica per als vehicles clàssics i d’aquesta manera no estiguin sotmesos a les restriccions de circulació.
   Salutacions.

 3. Valentí Almirall

  Hola, I què passa si círculo amb un vehicle vell amb matrícula estrangera?
  Salutacions

  • RACC Bloc

   Bona tarda Valentí,
   De moment, l’administració no ha previst cap mesura per restringir qualsevol vehicle amb matrícula estrangera, per tant, el seu vehicle no tindria restriccions d’accés a la zona de baixes emissions.
   Esperem haver-lo ajudat.

 4. Juan Carlos Lozano

  El meu cotxe es un Opel Zafira de benzina, matriculat el novembre del 2000 i segons la DGT no em pertoca cap etiqueta
  Em podríeu explicar quin és el motiu?. en totes les referències he vist que es refereixen als cotxes que no tenen etiqueta com anteriors al 2000.

 5. Jordi

  Hi han barris (en particular les urbanitzacions) en els que una familia utilitza un vehicle de gas-oil durant un promig màxim de una hora al día, i en cambi disposen de la calefacció de gas-oil encesa durant 24 hores.
  ¿que contamina mes ?
  ¿ prohibiran també la calefacció ?

 6. Sergi Pérez Serrano

  I qué passa amb els vehicles historics?

  • RACC Bloc

   Bon dia Sergi,
   Malgrat que el RACC ha reiterat repetidament que els vehicles clàssics i històrics han de ser incorporats en les excepcions (com les ambulàncies, vehicles funeraris, etc.), la normativa tracta a aquests vehicles per igual. Cal indicar que les restriccions són només durant els episodis de contaminació, previstos entre 0 i 3 dies anuals. A partir de 2020, les restriccions als vehicles sense etiqueta s’aplicaran de forma permanent durant els dies laborables de 7:00h a 20:00h.
   Salutacions.

 7. Xavier Umbert

  El menú cotxe es de noviembre de 2000, benzina y segons els listas, i Correos, no hi tinas fret a l’ enganxina

 8. Antonia

  Jo tinc cotxe per portar les gosses (de raça gran), faig un esport caní. Ara que faré? No podré anar a entrenar ni a competir…. Al transport públic no poden pujar, i a més, ni arriba a tot arreu ni té horaris compatibles.

  • RACC Bloc

   Bona tarda Antonia,
   Les restriccions de circulació afecten des del dia 1 de desembre de 2017 només els dies d’episodi de contaminació, serà l’1 de gener de 2020 quan aquesta restricció es farà permanent. Pot consultar els municipis afectats al nostre bloc:
   http://blog.racc.cat/cotxe-i-moto/restriccions-de-transit-per-episodi-de-contaminacio-ambiental/.
   Per la seva part, des del RACC demanem que la inversió del nou impost de CO2 s’apliqui en ajuts per a la renovació del parc automotor i ajudar als usuaris afectats, a més l’administració ja contempla ajudes per a l’adquisició de vehicles menys contaminants.
   Esperem haver-la ajudat amb els seus dubtes.

 9. Roser Tubau Campamà

  Acabo de pasar la ITV, m’han dit que tinc el cotxe en perfecta estat. Que si el vaig conservan com ara, tinc cotxe per anys.
  El meu es del any 1994, puc circular tranquilament i por tot arreu amb la etiqueta de DGT?

  En cas negatiu per que serveix la ITV, aquet any m’ha costat uns 44 Euros.

  • RACC Bloc

   Bona tarda Roser,
   Segons el sistema de classificació de la DGT, un vehicle de 1994 no tindria dret a etiqueta ambiental. Quant a la ITV, aquesta verifica que els vehicles compleixen les mesures de seguretat i els límits d’emissions contaminants permesos (la ITV no mesura els NOx, el principal gas que provoca la mala qualitat de l’aire. Només es mesura la opacitat, és a dir, les partícules en suspensió que emet el tub d’escapament del vehicle). No obstant, davant de situacions excepcionals de contaminació, les autoritats poden restringir la circulació d’aquells vehicles més contaminants, encara que hagin superat la ITV.
   Esperem haver resolt el seu dubte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *