Com es rescata un vehicle accidentat?

Els equips d’emergència que intervenen en un accident de trànsit segueixen un protocol molt ben definit des de l’arribada al lloc on es troba el vehicle accidentat, fins al rescat de les víctimes i el trasllat al centre hospitalari.

1.El primer que fan els equips és arribar al lloc de l’accident el més aviat possible i limitar 3 zones entorn al vehicle accidentat:

Zona calenta: zona on ha passat l’accident i es troba el/els vehicles accidentats. Ha de tenir un radi mínim de 2 metros.

Zona temperada: Aquí es situen els cotxes d’auxili, dipòsit d’eines i altres materials.

Zona freda: Delimita la zona de intervenció. La més allunyada a l’accident.

Accident de vehicle

2. Reconèixer l’entorn i els ferits.

L’equip de bombers inspecciona la zona calenta per si hi ha altres riscos com a combustible vessat pel vehicle accidentat, estructures afectades, instal·lacions elèctriques, arbres inestables, etc.

Els sanitaris valoren el nombre gravetat i prioritats de les víctimes.

3. Neutralitzar i estabilitzar el vehicle accidentat: es comença per localitzar i desconnectar les bateries. Es fan les maniobres necessàries perquè l’equip sanitari pugui accedir dins el vehicle. Si no es poden obrir les portes, es trencarà el vidre que estigui més allunyat de la víctima.

Rescat de un vehicle accidentat

4. Els sanitaris i personal d’ambulància atenen les víctimes per estabilitzar els ferits.

La valoració primària de les víctimes es basa en l’ABCD o el que és el mateix:

Airway: Obrir la via respiratoria controlant la columna vertebral.

Breathing: Controlar la respiració, descartar patologies, i administrar oxigen.

Circulation: Descartar hemorràgies externes i internes.

Disability: Valorar l’estat de consciència seguint l’escala de Glasgow, mirar pupil·les, mobilitat i sensibilitat del pacient.

 Víctima d'accident de cotxe

5. Pla d’excarceració.

Un cop valorades les possibles lesions pel sanitari i establert l’ordre de prioritat segons la gravetat, es consensuarà amb el comandament de la intervenció les maniobres de generació d’espai i el recorregut d’extracció de les víctimes més adequat i amb el menor nombre de moviments possibles en funció del tipus de vehicle, la posició i deformació, numero de víctimes, lesions, etc.

Ara l’important és crear l’espai suficient per alliberar les víctimes en el menor temps possible.

Sempre ha d’existir un pla A que serà el més favorable i tenir preparat un pla B per si l’estat de les víctimes s’agreugen i cal fer una extracció ràpida.

6. Mobilització, extracció i trasllat dels vehicles.

El més important en extreure una víctima d’un accident de trànsit és respectar l’eix de la seva columna vertebral. Per això la taula espinal serà un element imprescindible. En aquest moment és fonamental la coordinació entre equips de bombers i sanitaris ja que hauran de fer la maniobra de manera conjunta.

Un cop a l’exterior, l’equip sanitari pot avaluar una altra vegada a la víctima i valorar si és oportú moure-la en un matalàs de buit per protegir millor la columna i empaquetat total del cos. La valoració i atencions secundàries es realitzaran a l’ambulància de camí al centre hospitalari.

No oblidis descarregar el full de rescat i col·locar-lo al para-sol del copilot perquè els equips d’emergència puguin ajudar-te ràpidament en cas d’accident.

Comentaris
  1. Jaume Casadevall Domenech

    No hi ha ni el Dacia Duster ni el Toyota H-RV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *