Quan es pot recórrer una multa per defecte de forma?

Tags:

La matrícula no està ben escrita! S’han equivocat de model de cotxe! M’han canviat el nom! La creença popular considera que només amb aquest tipus d’errors es pot recórrer una multa de trànsit, però no sempre és així. Matisem-ho… Per recórrer una multa n’hi ha prou amb qualsevol argument que el denunciat consideri oportú (sempre està en el seu dret). Una altra cosa és que el recurs tingui èxit…

Quan es pot recórrer una multa?

Defecte de forma

Avui ens centrem en el que es coneix com a “defecte de forma”. Es tracta d’un concepte legal que fa referència a “aquell defecte processal que consisteix en la manca de compliment d’algun dels requisits legals establerts”. En el cas de les multes de trànsit, es referiria principalment a algun error en els camps obligatoris que s’han d’omplir a totes les denúncies:

 • Identificació del vehicle (matrícula, classe, marca, model).
 • Identificació del denunciat, en cas que es conegui (nom i cognoms, domicili).
 • Descripció del fet (lloc, data, hora).
 • Identificació de l’agent de l’autoritat.
 • Descripció detallada de l’acció, la sanció corresponent i si comporta pèrdua de punts.

Errors que es poden corregir

No obstant això, no n’hi ha prou amb qualsevol error en aquests camps perquè la multa sigui nul·la. En línies generals, no es consideren defecte de forma les qüestions que puguin ser corregides o que s’identifiquin clarament com una confusió. Per exemple, que hi hagi alguna errada en els números de la matrícula o en la data de la infracció, o que no estigui indicat amb total precisió el model del cotxe. En aquests casos, en realitzar l’al·legació, l’Administració podria corregir l’error i reenviar la denúncia amb les dades correctes.

Qüestions que no es poden corregir

Per contra, sí que serien objecte de recurs per defecte de forma qüestions com les següents:

 • No s’especifiquen la matrícula ni el tipus de vehicle.
 • La matrícula del vehicle que apareix a la fotografia no correspon a la del vehicle denunciat. O la qualitat de la imatge no permet identificar clarament la matrícula.
 • No es detallen adequadament els fets per conèixer la infracció.
 • El fet denunciat no coincideix amb la infracció.

El nombre de situacions és molt extens, per la qual cosa es recomana consultar un assessor. El servei de Recursos de Multes del RACC realitza un estudi de viabilitat que determina si és procedent presentar un recurs. Si és així, els experts del Club s’encarreguen també de redactar i presentar gratuïtament el recurs a l’administració corresponent.

Comentaris
 1. Jesús

  Estoy en un control de drogas y son las 20.00 horas. Como puedo exigir a los Mossos de Tránsit que quiero realizar un análisis ante un Servicio Médico?. Deben acompañarme los Mossos a un Centro Médico? Debo ir solo? . A esa hora no es posible hacer nada? . Si voy al día siguiente a un Centro Médico servirá de algo. Creo que existe INDEFENSIÓN.

 2. Paula Grau

  Bon dia,
  Aquest servei de recursos de multes es gratuït pels socis?
  I jo visc a Palma, el puc utilitzar?

  Moltes gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *