Pot explotar un cotxe com a les pel·lícules?

Sens dubte, les pel·lícules han ajudat al fet que tinguem una idea errònia de si és possible que un vehicle exploti. Afortunadament, la vida real no és com el cinema de Hollywood, que té molt clara l’espectacularitat de les explosions de cotxes per incloure-les a les seves estrenes.

A la pràctica, hauria de donar-se un conjunt de circumstàncies tan improbable que és gairebé impossible que es pugui produir. En primer lloc, cal recordar que la gasolina i el gasoil són combustibles líquids, cosa que fa que literalment sigui impossible que explotin.

Ara bé, hi ha la possibilitat que, encara que resulti també difícil, es pugui produir una deflagració. La definició del diccionari de l’IEC respecte a la deflagració és: “Una substància, cremar amb combustió molt ràpida”. I en canvi la definició d’explosió és: “Alliberament brusc i violent d’una certa quantitat d’energia química deguda a una transformació molt ràpida de l’equilibri fisicoquímic d’una substància o d’un conjunt de substàncies, que es manifesta en la producció d’una gran quantitat de calor i de gasos”.

És a dir, que la mateixa definició d’ambdós termes ens porta a la conclusió que la deflagració d’un cotxe és difícil però pot donar-se la circumstància, i en canvi l’explosió només es podria donar de manera remota.

El perill rau en els gasos

Els elements realment perillosos són els gasos que s’evaporen del combustible. Si es barregen amb l’oxigen de l’aire en unes proporcions concretes i es produeix una espurna, llavors sí que es pot donar una explosió.

En un espai obert això no ha de representar cap problema, però on sí que es poden acumular aquests gasos de manera perillosa, i més si són en gran quantitat, és al dipòsit. Just per això els dipòsits de combustible des de fa dècades compten obligatòriament amb vàlvules de seguretat que impedeixen aquesta acumulació de gasos.

Per si sembla poc, els fabricants dissenyen els vehicles de manera que el dipòsit estigui lluny de qualsevol contacte amb les zones més calentes del cotxe, com el tub d’escapament, que podria actuar com una espurna.

Per això, quan siguem testimonis d’un accident hem d’ajudar els afectats, tal com obliga la Llei, sense por a una explosió. T’explicàvem com fer-ho aquí.

Capítol a part són els cotxes que es mouen amb gas natural, sobretot els que ho fan amb GLP, perquè si s’escapa el gas en un lloc tancat i sense gaire ventilació, l’acumulació de gas unida a una espurna, que pot produir-se per exemple en encendre un interruptor, sí que pot provocar una explosió.

Ja ho saps, pots conduir tranquil ja que la possibilitat d’explosió d’un cotxe en cas d’accident és remotíssima; i per estar més tranquil, assegura el teu vehicle amb el RACC: cobrim tots els detalls.

Sense respostes