És perillós fer servir el mòbil en una gasolinera?

Segons el Reglament General de Circulació (article 115), està prohibit fer servir el mòbil en una gasolinera i està multat amb 90 euros. No només suposa un risc, sinó que a més està sancionat. Per tant, mai hem d’utilitzar el mòbil mentre fem benzina.

Hi ha la possibilitat que pugui produir-se algun incident, però des de fa temps es plantegen dubtes raonables sobre el risc real que arribi a donar-se, per exemple, una deflagració.

Sense casos coneguts

En realitat, no hi ha constància d’incidents per culpa de l’ús del mòbil en una gasolinera. Però que no hagi passat, o que sigui improbable, no vol dir que puguem descartar-ho del tot.

Els tècnics coincideixen que pel fet que la bateria de l’smartphone (que és la que podria arribar a provocar el problema) té una potència molt baixa (de 0,1 a 2 vats), és gairebé impossible que es produeixi algun incident. Sí que podria arribar a donar-se una relació directa en el difícil cas que una bateria estigués en mal estat i provoqués una espurna, la qual, en conjunció amb els vapors que emet el combustible quan carreguem el dipòsit, provocaria alguna sorpresa desagradable.

Electricitat estàtica

Segur que has vist algun vídeo en què es produïa un incendi a l’hora de posar combustible. Aquestes imatges, lògicament, espanten a tothom. A causa d’informacions no contrastades, es va relacionar aquests casos amb l’ús del mòbil. Però després es va confirmar que el que en realitat provocava el foc era l’electricitat estàtica. Aquesta sí que pot provocar una espurna, com hem comprovat tots en alguna ocasió.

Per això, hem d’evitar l’electricitat estàtica en arribar a la benzinera. Ho podem fer fàcilment tocant alguna cosa metàl·lica, i el més senzill és agafar-nos a la carrosseria del cotxe. Però no oblidem repetir l’operació de tocar alguna cosa metàl·lica si anem, per exemple, al lavabo o a pagar (cosa que fem amb freqüència) abans d’introduir la mànega al dipòsit.

Comentaris
 1. Javier

  Como siempre es otro cuento para recaudar mas, como segun hemos comprobado tenemos electricidadestatica en el cuerpo, ya que ha veces delante de un televisor se te eriza el bello del cuerpo, me pregunto si no nos van a poner multas tanbien por caminar por las calles, me dicen que ya se ha dicho este comentario, aunque yo nunca lo he leido, veo que hay mas personas inteligentes, que ven por donde va la cosa

 2. Javier

  Como siempre es otro cuento para recaudar mas, como segun hemos comprobado tenemos electricidadestatica en el cuerpo, ya que ha veces delante de un televisor se te eriza el bello del cuerpo, me pregunto si no nos van a poner multas tanbien por caminar por las calles

 3. Emília Prat Cunill

  Sobre fer servir el mòbil en una gasolinera.Si ets a dintre el cotxe fent de “copilot” és pot fer servir?
  Gràcies
  Cordialment
  Emília

  • RACC Bloc

   Bon dia Emilia,
   El Reglament de Circulació no diu res concret sobre l’ús del mòbil a l’interior del cotxe. El reglament es refereix a l’obligació de tenir apagats els “dispositius emissors de radiació electromagnètica com els telèfons mòbils” mentre es carrega combustible a l’exterior del vehicle.
   Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *